Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 25. 12:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ponthatárok - Kis Norbert: továbbra is vonzó és nyitott a felsőoktatás

Ponthatárok - Kis Norbert: továbbra is vonzó és nyitott a felsőoktatás

A felsőoktatási helyettes államtitkár szerint a kedd este nyilvánosságra hozott ponthatárok azt mutatják, hogy a magyar felsőoktatás továbbra is nyitott, vonzó és általánosan hozzáférhető a fiatalok számára.

Kis Norbert szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idén átlagosan 15 ponttal jobb teljesítményre volt szükség ahhoz, hogy valaki egyetemista, főiskolás lehessen. Az, aki nem járt sikerrel, az augusztusi pótfelvételin próbálkozhat; a felvettek száma a pótfelvételi eljárásban még jelentősen bővülhet - tette hozzá.
A felsőoktatási helyettes államtitkár rámutatott arra: a műszaki, a természettudományos és az informatikai területekre minden eddiginél több, összesen 23 ezer hallgatót vettek fel. Mintegy 13 ezren műszaki, 5300-an informatikai, 4800-an természettudományos területeken folytathatják majd tanulmányaikat.
Kiemelte: az is látszik, hogy azokon a szakterületeken, ahol a kormány jelentősen csökkentette a támogatást, nem lesz gond a szakember-utánpótlásban. Jogászképzésben 2600-an tanulhatnak, gazdasági területeken mintegy 13 ezren vehetnek részt.
Kérdésre válaszolva Kis Norbert elmondta: nem tartanak attól, hogy a képzés színvonala csökken amiatt, hogy egyes műszaki képzésekre alacsonyabb pontszámmal is be lehetett kerülni.
A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy elkészült a hallgatói ösztöndíjszerződés mintája, és azt csütörtökön nyilvánosságra hozzák. Jelezte: ennek bevezetése része annak az oktatáspolitikának, amely az adófizetők pénzével úgy kíván gazdálkodni mint befektetéssel.
Mint mondta, bíznak abban, hogy 51 ezer diák szabad akaratából aláírja majd szeptemberben ezt a szerződést, és elkötelezi magát amellett, hogy élete egy bizonyos szakaszában Magyarország számára dolgozik.
A kiosztott írásos összegzés szerint a besorolási döntésben az Oktatási Hivatal tájékoztatja a jelentkezőt arról, hogy ösztöndíjas képzésre nyert felvételt, vagy önköltséges képzésre, de részösztöndíj felajánlásával sorolták be. A szerződés általános szövege kikerül www.felvi.hu-ra.
Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke elmondta: az egyetem és a főiskola a beiratkozási eljárás keretében íratja alá a szerződést. Ennek aláírása a beiratkozás feltétele az ösztöndíjas képzéseknél. Ha valaki nem írja alá, akkor önköltséges helyre tud csak beiratkozni, és ilyen formában tanulhat majd.
A hivatal elnöke a felvételi adatait elemezve közölte: a csaknem 110 ezer jelentkező mintegy háromnegyede bekerült a felsőoktatásba. A mintegy 51 ezer teljes állami ösztöndíj mellett kétezer hallgatónak tudnak részösztöndíjas képzési formát felajánlani. Önköltséges formában mintegy 29 ezren tanulhatnak. Utóbbi szám többé-kevésbé megfelel a tavalyi adatoknak. Az önköltség összege átlagosan 5-8 százalékkal magasabb, mint az előző évben.
Alapképzésben 72.032-en, osztatlan formában 8.500-an, mesterképzésben 21.717-en kezdhetik meg tanulmányaikat.
Princzinger Péter megjegyezte: 2009 óta csökken azoknak a száma, akik az eljárás évében szerzik meg az érettségi bizonyítványt. A jelentkezői szám csökkenésének egyik oka a demográfiai folyamatokban keresendő, a felvettek száma ugyanakkor közel sem csökkent olyan arányban, mint a jelentkezőké - állapította meg.
Elmondta: némileg csökkent a ponthatárokon belül azon képzések száma, ahol 300-400 pont közötti eredményt kellett elérni, és valamivel nőtt azoké, ahol 400 pont feletti teljesítményre volt szükség.
A jelentkezők zöme 300 és 400 pont közötti teljesítménnyel került be a felsőoktatásba, és a kérelmezők mintegy 50 százaléka bejutott az általa első helyen megjelölt képzésre. Az átlagpontszám 369 volt, a tavalyi 354-el szemben.
A benyújtott jelentkezések és a felvettek száma alapján a legnépszerűbb intézmény a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem. A képzéseket tekintve az első ötben a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus, az általános orvos, az ápolás és betegellátás, a nemzetközi gazdálkodás szerepel.
A műszaki, informatikai, természettudományi, orvos és egészségtudományi, közigazgatási, katonai és rendészeti, sporttudományi szakokon a tavalyi 57 százalékkal szemben 74 százaléka tanul majd a hallgatóknak.
A mesterképzésben a felvettek 89 százaléka államilag támogatott formában tanulhat, és 11 százalékuk lesz önköltséges. A képzési területeket tekintve első helyre a bölcsészettudományi került, majd a gazdaságtudományi és a pedagógusképzési terület következik.
Az OH elnöke kitért arra is, hogy néhány száz külhoni hallgató besorolása még hátra van, és számítanak jogorvoslati kérelmekre is. Végleges adatok a pótfelvételi után, augusztusban várhatók.
Pótfelvételi keretében csak önköltséges helyeket hirdetnek meg a felsőoktatási intézmények. A jelentkezési határidő augusztus 10-e, a ponthatárokat augusztus 29-én határozzák meg. Csak azok indulhatnak, akik sehová nem nyertek besorolást, vagy a rendes eljárásban nem jelentkeztek egyetlen intézménybe sem.
Jelentkezni e-felvételivel és hagyományos úton egyaránt lehet, a jelentkezési lap az érintett felsőoktatási intézmények mellett az Educatio Nonprofit Kft. és az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán is elérhető.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk