Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Augusztus 08. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Próbarendszám-ellenőrzésbe kezdenek a pénzügyőrök

Próbarendszám-ellenőrzésbe kezdenek a pénzügyőrök

A próbarendszámmal közlekedő autókat fogja ellenőrizni a közeljövőben a Vám- és Pénzügyőrség, a rendőrökkel közösen. Az elmúlt években a külföldi rendszámmal közlekedő - többségében luxusautók - keltették fel a hatóságok f

A Magyarországon regisztrált autóknál gyakorlatilag nincs lehetőség a regisztrációs adóval való visszaélésre - mondta Szabó Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának helyettese. Az elmúlt években - főleg a szlovák rendszámot használóknál - már voltak ellenőrzések. Ezekről azonban bebizonyosodott, hogy érdemben nem befolyásolják a regisztrációs adóból érkező bevételt. Az is bizonyossá vált, hogy legtöbbször a luxusautók esetében történtek visszaélések: 75 esetben összesen 155 millió forintos büntetést róttak ki a jogosulatlan rendszámhasználókra. Ez átlagban autónként 2 millió forintot jelent, ekkora regisztrációs adót pedig a nagy értékű járművek forgalomba helyezésekor szokás fizetni.

Szabó Zsolt szerint mostanában a próbarendszám használatával kapcsolatos visszaélésekre derült fény. Ha például valaki az Egyesült Államokban vesz egy autót és Hollandiában vámkezelteti, akkor eléri, hogy a kocsi bejöhet az unióba. A magyarországi forgalomba helyezéshez azonban ki kell fizetni a regisztrációs adót is. Ezt próbálják úgy elkerülni, hogy próbarendszámot kérnek, például egy szervizben vagy autókereskedésben.


Az ellenőrzésekkor a rendőr megállapítja, jogosan viseli-e a kocsi a próbarendszámot. Ha nem, akkor a pénzügyőrséggel közösen elindítják az eljárást a forgalomba helyezési kötelezettség, illetve a regisztrációs adó megfizetésének elmulasztása miatt. Az ellenőrzések egyes régiókban már megkezdődtek, országos szinten ez a közeljövőben várható - mondta Szabó Zsolt.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő