Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2010. Május 17. 07:35, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Profiltisztítással lehet elkerülni a kórházbezárásokat

Profiltisztítással lehet elkerülni a kórházbezárásokat

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint csak a finanszírozási rendszer átalakításával, profiltisztítással és egyes intézmények összevonásával, együttműködésével érhető el, hogy ne történjenek kórházbezárások az év végéig

A zirci kórházban három éve szűnt meg az akut ellátás, az intézmény csak krónikus és rehabilitációs ágyakkal rendelkezik. A 800 millió forintos uniós támogatásból épülő emelt szintű szakrendelőtől remélik, hogy a betegek körülményei javulni fognak. „A fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy egy rendkívül leromlott állapotú épület helyén egy olyan új feladatokat és szakellátásokat is biztosító új épület jöjjön létre, amely a kistérség határain túlnyúlóan látja el a feladatát. Tehát egyrészt az infrastruktúra megújulása a cél, másrészt pedig olyan hiányszakmáknak az ellátásba való bevonása, amelyek problémát jelentettek az elmúlt időszakban" - nyilatkozta Ottó Péter Zirc független polgármestere.


A Dunántúlon egyedülálló zirci fejlesztés során bekerül az ellátásba az urológia, a nappali kórház és az egynapos sebészeti ellátás. „Egy nappali kórházat is telepítünk ebbe az emeltszintű kistérségi járóbetegközpontba, ahol majd a nem sebészeti eljárások egynapos ellátása valósítható meg. Itt kúraszerű ellátásokat sikerül majd kiváltani, tehát egy infúziókezelésre nem kell majd befeküdni a veszprémi kórházba egy hétre, hanem naponta azt a két órát, amit ez igénybe vesz, azt itt helyben el lehet érni" - közölte Tóth Árpád, a zirci Erzsébet Kórház főigazgatója.


A veszprémi intézmény és a Magyar Kórházszövetség vezetője úgy véli, a térségben lévő súlyponti, területi szintű és aktív ellátással nem rendelkező kórházak együttműködésével, és helyzetük javításával könnyebb dolga lesz az új kormánynak is. „Egy olyan partnerséget kell kialakítani, hogy az akut válságkezelési intézkedéseket és a hosszú távú koncepciókat együttesen dolgozzák ki. Nyilvánvaló dolog, hogy a válságkezelési intézkedésekben van pénzügyi többletforrásokra is szükség, de ugyanakkor legalább ennyire fontos a bizalom helyreállítása. Én azt hiszem, hogy ez a legnagyobb probléma, amit az elmúlt években elvesztettek" - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke.


Rácz Jenő szerint be kell látni, hogy a mostani finanszírozással és szolgáltatási csomaggal nem működtethetők az intézmények. Profiltisztításra, az intézmények együttműködésére, egyes helyeken összevonásra is szükség lehet, hogy a kórházak adóssága ne érje el év végére a 65 milliárd forintot.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 15:09, hétfő | Belföld

Eltűnt a Kis-Duna-ágban a büntetés-végrehajtás két munkatársa

Eltűnt a büntetés-végrehajtás két munkatársa Rácalmás közelében hétfő délelőtt a Kis-Duna-ághoz tartozó területen - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

2022. Július 04. 14:07, hétfő | Belföld

Meghalt egy siklóernyőt, vádat emeltek a katonai mentés ügyében

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

2022. Július 04. 12:48, hétfő | Belföld

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel.

2022. Július 04. 08:54, hétfő | Belföld

Ismét fokozódik a kánikula

A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.