Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 11. 07:10, hétfő | Belföld

Radnóti 75 - kiállítás

Radnóti 75 - kiállítás

Szombaton nyílt meg Szabó Béla fotóművész Abdát és a szerbiai Bort bemutató tárlata, az abdai Községházában.

"Gyermekkorom óta ismerem Radnóti nevét. Sokat lehetett róla hallani szülőfalumban, Öttevényen. Nem csoda, mivel a szomszéd település, Abda határában érte 1944. november 9-én a halálos lövés. Utolsó útja a Rábca folyó töltésén vezetett. Jeltelen sírja, sok társáéval együtt a töltésoldalban feküdt. Mikor először hallottam a „bori noteszről” és Zagubica településről, igyekeztem megkeresni őket a térképen. Be kell vallanom, nem nagy sikerrel.
Aztán ahogyan teltek-múltak az évek, mindig eszembe ötlött, milyen lehetett, milyen lehet Bor és környéke. Sokáig úgy voltam vele, mint a nevezetes filmsorozatban, mindig lehetett hallani Colombo hadnagy feleségéről, de látni talán soha.
A szocializmusban egy kalanddal ért fel elindulni a Jugoszlávia részét képező Szerbiába. Ráadásul olyan vidékre, ahol bányászatot folytattak a ritka színes-és nemesfémek után. Aztán jött a délszláv háború. Nem lett egy tipikus célpont Szerbia.
Gimnazista koromban még volt szerencsém részt venni a „ Radnóti -békemenetben”. Nagy találmány volt, nem tudom, hogy Radnóti odafent a költőknek fenntartott felhőcsücskön mit gondol róla. Talán maradjon is örök titok."
- vallja Szabó Béla EFIAP fotóművész


Melocco Miklós Radnóti szobrát 1980-ban avatták fel Győr határában, ezzel megfosztva az Abdaiakat a Radnóti békemenet célállomásától. Az „öreg stoppos” , ahogy a köznyelv nevezi, állta az idő vasfogát egészen addig, amíg egy eltévedt autós le nem gázolta 2013 aug 17.-én. Újból faragták, ma ismét a régi helyén áll.

"Úgy hozta a sorsom, hogy 2019 környékén elkezdtem Szerbiába járni fényképezni. Egyik alkalommal a Vaskapu Nemzeti Parkban dolgoztam, mikor igazából tudatosult bennem, hogy Bor nincs is olyan messze a Dunától.
Legnagyobb meglepetésemre 2019 tavaszán jött egy meghívó Borbol, hogy „ ftosafari”-t szerveznek. Lenne e kedvem elmenni. Örömmel mentem el. „ Na végre megnézhetem Bort és környékét”. Az egy hét alatt sikerült bejárnom a környéket, fényképeztem, céltudatosan. Radnótira készülve. Aztán jött Abda. Felkerestem fényképeztem a környéket."


A képeken keresztül egy sajátos közelítésmódot figyelhetünk meg, a fotóművész vízióját szeretné megmutatni a közönségnek, Radnóti életéből két utolsó nagy állomást választva, szerbiai Bor városát és a magyarországi Abda községet.

Abda község polgármesterének, Szabó Zsoltnak köszöntő szavai után egy perces néma fejhajtással emlékeztek a résztvevők.

Az emlékezésen Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár őszi verses zarándokútjához készült összeállítását hallhatta a közönség.

Ezt követően Juhász Attila költő, irodalmár, a győri Révai Miklós Gimnázium pedagógusa nyitotta meg a tárlatot.


Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.