Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. December 04. 07:00, hétfő | Belföld

Raftingpálya épül az alföldre

Raftingpálya épül az alföldre

Az új projektről a HVG értesült. Becslések szerint 2-2,5 milliárd forintba kerül majd a beruházás.

Erről értesült a hvg:

Raftingpályát építtet az Alföldre a kormány

egészen pontosan a kiskörei víztározó mellé. A pálya a lap szerint régi álma a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ), de a szervezet 1,5 hónappal ezelőtti konferenciáján már megvalósítható-megvalósítandó lehetőségként vetődött fel.
Bár a vadvízi evezőpálya első látásra annyira illik a nagy magyar síkság kellős közepére, mint Orbán Viktor matató mancsa Angela Merkel szemérmes csípőjére, meglepő módon igenis vannak példák ilyen alföldi rafting-beruházásokra. Legalábbis ezt mondta a Hvg-nek Révész Máriusz. Az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos saját bevallása szerint először maga is meghökkent a felvetésen, aztán utánanézett és úgy látta: Európa-szerte több helyen valósult már meg hasonló fejlesztés 4-6 méteres víszintkülönbséggel bíró területeken.
Kisköre ráadásul már félig fel is készült a raftingpálya befogadására, mert két éve egy 1300 méter hosszú, 30 bukóból álló úgynevezett hallépcsőt adtak itt át, ami egy gyengébb evezőpályának is elmenne, sőt, az MTI fotója szerint el is megy:

Ez és a kiskörei vízierőmű között épülne ki a sportcélokra alkalmas vadvízi meder.
Maga a pálya feleolyan hosszú lenne, mint a hallépcső, tehát a víz meredekebben zubogna alá, de a vízszint az elképzelések szerint állítható lenne, hogy a versenyzők mellett pl. a családok is evezhessenek, csak ők egy fokkal szelídebb habokon. A hajókat aztán Révész elmondása szerint egy felvonórendszer szállítaná vissza a kiindulópontra, míg a „legénység” a parton gyalogolna vagy egy felső ágon evezhetne vissza.
A beruházástól a Tisza-tó turisztikai vonzerejének javulását reméli a kormány, amely a Hvg szerint kétszázmilliós nagyságrendű forrást csoportosít át a közeljövőben tanulmányterv elkészítésére.

Forrás: civilhetes.net

Kép: Hallépcső Kiskörénél - tisza-to.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.