Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Augusztus 05. 07:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Rákász Gergely látványkoncerttel készül meghódítani a világot

Rákász Gergely látványkoncerttel készül meghódítani a világot

A győri Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az Ország legfiatalabb koncertorgonistája". Sajá

ppen ezért lassított karrierjén - alig néhány hangversenyt vállalva - újra tanulni vágyott. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát. Eközben elvégezte az ELTE művész tanári szakát, ahol 2000-ben diplomázott.

1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész figyelt fel Gergelyre soproni koncertjén, meghívta az Egyesült llamokba tanulni és hangversenyezni, ahol sikerrel játszott öt városban egy éven belül.
2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült llamokból, és most főként Európában dolgozik.

gy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból amit tanult, hazahozza amit lehet. Szükségem van a magyar levegőre, a magyar földre és a nyelvre, hogy felszabadultan dolgozhassak."

Rákász Gergely 2000-ben indította rendszeres magyarországi turnéit Bach halálának 250-ik évfordulója alkalmából, majd művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival, Romantika Light, Barokk Light, Látványkoncert - Mozart & Gershwin, L'Orgue Monumentale, és a közkedvelt Karácsonyi Történetekkel örvendeztette meg a közönséget. A legutóbbi VERDISSIMO - La Bella Italia" című műsorát körülbelül harmincezer ember hallgatta meg két év alatt.

A művész jelenleg új látványkoncertjén dolgozik, melynek magyarországi bemutatója 2010 őszén várható.

- Két év munkáját készülök megosztani a közönséggel az Uránia Nemzeti Filmszínház Gershwin korát idéző csodálatos nagytermében. Ennyi ideig érlelődött, formálódott ugyanis az Egy Koncert Kékben" - látványkoncert műsora - mondja Rákász Gergely. Egy év tervezés, egy év gyakorlás, és nyolc utómunkálatokkal és forgatásokkal töltött hónap után bemutatásra kerül egy olyan új élmény, amelyben Papp Norbert festőművész barátommal közösen túlléptünk a megszokott hangversenykereteken, és képi illusztrációkkal a művészi fogantatás közegébe helyezzük a résztvevőket, azt az illúziót keltve, hogy a régi korokban szemlélődünk. A zeneszerző pedig lehet, hogy képzeletben épp egy szomszédos széken foglal helyet, hogy néhány ecsetvonással beavassa a nézőket ihletései világába.

- Honnan a rajongás Gershwin és munkái iránt?

- Gershwin hangulatát még amerikai éveimből hoztam magammal, és bár sejtettem, hogy a Kék Rapszódia orgonaátiratát elkészíteni óriási munka lesz, arra nem gondoltam, hogy közel egy évembe kerül majd. A teljes művet tudomásom szerint soha senki nem játszotta még klasszikus orgonán.

- s mi újság a többi zeneszerzővel?

- Strausst alig játsszák ezen a hangszeren, mert noha gyönyörű, de annyi fáradtság, hogy a Juilliard zeneiskola válogatottan tehetséges diákjait leszámítva kevesen bajlódnak vele nem beszélve arról, hogy milyen kevés olyan orgona van, amelyen hitelesen szólaltatható meg. Dvo?ák hazájának Csehországnak, és hazaszeretetének hangulata mélyen bennem él. Történelmünkben nagyon sok közös vonás van, és ha a sajátunkra tekintek, meglelem azt is. Ravel Bolero-ja nincs ember, akit ne mozgatna meg. De szóló orgonán való előadása, amelyben csupán az ütős szekció kísérete segít, nagyon szűk kevesek privilégiuma. Azoké, akik túllépnek az orgona szellemi keretein, és a hangszert mint szimfonikus zenekart szólaltatják meg. Jómagam hét évig gyűjtöttem a tapasztalatokat, mire jó szívvel bele mertem vágni. Természetesen a darabok között elhangzó - szinte védjeggyé vált - zenetörténeti kommentárok ezúttal sem maradnak el, így a muzsikán túl az adott korszak történetei is megelevenednek.

- Tehát, ha jól értem, filmet is forgatnak?

- Igen. Dvo?ákot például a Győri Nemzeti Színházból jól ismert Bede Fazekas Csaba személyesíti meg, de bekapcsolódik a közös munkába Ungvári István is. Az egész, komplex mű pedig - reményeim szerint - hihetetlen hatást fog gyakorolni az érdeklődőkre abban az enteriőrben, amellyel az Uránia mozi rendelkezik.

- Elkészültek már a vágott produkciók?

- Sajnos most kisebb kényszerszünetet kellett tartanunk, mivel az operatőrünk éppen a Kilimandzsáró meghódításán fáradozik, de ha hazatért, gőzerővel folytatódik a munka.

- Ez nyilván jóval nagyobb volumenü alkotás, mintsem, hogy egy alkalommal lássa a publikum. Milyen turné csatlakozik a látványkoncerthez?

- A szeptemberi bemutatót követően Magyarországon 30 állomásból álló fellépéssorozat veszi kezdetét, majd Európa több országába és az Egyesült llamokba is ellátogatunk. gy hiszem, ez a produkció nagy hatást fog gyakorolni a zenét értő, szerető és élvező emberekre.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.