Városlista
2019. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2010. Március 04. 14:35, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Rátaláltak a legősibb „fura kis lény” maradványaira

Rátaláltak a legősibb „fura kis lény” maradványaira

Az eddig ismert legrégebbi dinoszauruszoknál 10 millió évvel korábbi őslényfaj maradványaira bukkantak tudósok Afrikában - közölték amerikai tudósok csütörtökön. A dinoszaurusz-szerű állat, amely latinul az Asilisaurus kongwe nevet kap

A tudósok - akik a Nature című tudományos lap legújabb számában számolnak be felfedezésükről - azt állítják, hogy ezek az őslények a dinoszauruszok legközelebbi rokonai. „Olyanok ők a dinoszauruszokhoz viszonyítva, mint a csimpánzok az emberhez viszonyítva, valamiféle unokatestvérek" - nyilatkozta a BBC brit közszolgálati médiumnak Dr. Randall Irmis, aki a utahi természettudományi múzeum alkalmazottjaként vett részt a kutatásban.

A paleontológusok azt mondják, hogy meglepődtek, mert nem ilyennek képzelték a dinoszauruszok ősét. „Fura kis lény ez" - mondta Dr. Irmis. - „Mindig azt hittük, hogy a legkorábbi ősök apró, két lábon járó, húsevő állatok. Ehhez képest ezek négy lábon jártak, csőrük volt, és a növényevő állatokra jellemző fogaik" - tette hozzá.

A Tanzánia déli részén talált Asilisaurus kongwe lelet segít megfejteni a dinoszauruszok evolúcióját - véli a londoni természettudományi múzeum egyik paleontológusa.

"Ezek a lények nagyon sok tulajdonságukban hasonlítanak a dinoszauruszokhoz. Közvetlen kapcsot jelentenek a primitívebb hüllők és a fejlettebb dinoszauruszok között" - mondta Dr. Paul Barrett.

A kutatók a talált maradványok alapján arra következtetnek, hogy ezek a korai primitív dinoszaurusz-félék 45 millió évvel megjelenésük után elpusztultak.

A tudósok egyébként úgy vélik, hogy az Asilisaurus kongwe bizonyíték lehet arra, hogy az eddig hittnél jóval korábban is élhettek dinoszauruszok a Földön. Illetve arra is, hogy lehetnek még más korai dinoszaurusz-fajták, amelyeket eddig nem fedeztek fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 21. 14:05, szombat | Belföld

Sokan utaznak Csernobilba a sorozat hatására

Egyre népszerűbbek a különböző tematikus utak a turisták körében - mondta Kiss Róbert Richárd szakújságíró az M1 szombat reggeli műsorában.

2019. Szeptember 21. 12:52, szombat | Belföld

Európai díjra jelölték a magyar Harmed zenekart

Tizenhárom év után ismét magyar zenekart jelöltek az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A hardcore/metál Harmed a rangos Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) idei várományosai közé került.

2019. Szeptember 21. 09:48, szombat | Belföld

Ma van a Színházak éjszakája

Ma van a Színházak éjszakája: kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó eseményekkel várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget, de számos vidéki színház is szervez programokat.

2019. Szeptember 21. 09:09, szombat | Belföld

Bértárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek

Az állami vállalatok közül a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal,