Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2010. Március 04. 14:35, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Rátaláltak a legősibb „fura kis lény” maradványaira

Rátaláltak a legősibb „fura kis lény” maradványaira

Az eddig ismert legrégebbi dinoszauruszoknál 10 millió évvel korábbi őslényfaj maradványaira bukkantak tudósok Afrikában - közölték amerikai tudósok csütörtökön. A dinoszaurusz-szerű állat, amely latinul az Asilisaurus kongwe nevet kap

A tudósok - akik a Nature című tudományos lap legújabb számában számolnak be felfedezésükről - azt állítják, hogy ezek az őslények a dinoszauruszok legközelebbi rokonai. „Olyanok ők a dinoszauruszokhoz viszonyítva, mint a csimpánzok az emberhez viszonyítva, valamiféle unokatestvérek" - nyilatkozta a BBC brit közszolgálati médiumnak Dr. Randall Irmis, aki a utahi természettudományi múzeum alkalmazottjaként vett részt a kutatásban.

A paleontológusok azt mondják, hogy meglepődtek, mert nem ilyennek képzelték a dinoszauruszok ősét. „Fura kis lény ez" - mondta Dr. Irmis. - „Mindig azt hittük, hogy a legkorábbi ősök apró, két lábon járó, húsevő állatok. Ehhez képest ezek négy lábon jártak, csőrük volt, és a növényevő állatokra jellemző fogaik" - tette hozzá.

A Tanzánia déli részén talált Asilisaurus kongwe lelet segít megfejteni a dinoszauruszok evolúcióját - véli a londoni természettudományi múzeum egyik paleontológusa.

"Ezek a lények nagyon sok tulajdonságukban hasonlítanak a dinoszauruszokhoz. Közvetlen kapcsot jelentenek a primitívebb hüllők és a fejlettebb dinoszauruszok között" - mondta Dr. Paul Barrett.

A kutatók a talált maradványok alapján arra következtetnek, hogy ezek a korai primitív dinoszaurusz-félék 45 millió évvel megjelenésük után elpusztultak.

A tudósok egyébként úgy vélik, hogy az Asilisaurus kongwe bizonyíték lehet arra, hogy az eddig hittnél jóval korábban is élhettek dinoszauruszok a Földön. Illetve arra is, hogy lehetnek még más korai dinoszaurusz-fajták, amelyeket eddig nem fedeztek fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.