Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 18. 07:40, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Rátaláltak a világrekorder holdjáróra

Rátaláltak a világrekorder holdjáróra

A NASA Hold körül keringő űrszondájának egyik felvételén a kutatók megtalálták a 37 éve egy helyben veszteglő Lunohod-2 orosz holdjárót. A berendezés az általa megtett 37 kilométeres felfedező úttal felállította, és azóta is tartja

Az USA Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondája még március 15-én készített felvételeket arról a területről, amerre a Lunohod-2 járt. A második számú orosz holdautó helyzetét a korábban készített képek alapján azonosították a Hold felszínén.

A Lunohod-2 a második szovjet automatikus jármű volt, amely földi távirányítással közlekedett a Hold felszínén. A berendezést a Luna-21 juttatta el 1973. január 16-án a Mare Serenitatis térségébe. A Lunohod-2 öt napig üzemelt, s ezalatt legalább 37 kilométert tett meg a felszínen, ami máig is világrekordnak számít a földön kívül üzemeltetett, ember gyártotta felszíni önjáró eszközök körében.

Összehasonlításképpen: a Marson jelenleg is ténykedő Opportunity, és a nemrég leállt Spirit nevű társa összesen alig 21 kilométeres távolságot tettek meg.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről