Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 15. 13:20, hétfő | Helyi

Reflektorfényben a lőcsei fehér asszony

Reflektorfényben a lőcsei fehér asszony

Vasárnap délután igazán exkluzív tematikus sétán vehetettek rész a GyereGyőrbe Tematikus városnéző séták és Élményprogramok szervezésében.

Fellebbent a fátyol nevezetes rabok, boszorkányok és kéjnők történeteiről. Vészjósló helyeket jártunk be, hagytuk, hogy a múlt árnyai rabul ejtsék a legendák iránt érdeklődőket.
"Legendák és igaz történetek", a különböző korokhoz kapcsolódva.

Az idegenvezető Csobayné Pintér Éva volt, a séta szakértő vendége pedig Bana József, a Levéltár igazgatója volt, akivel látogatást tettek Győr Megyei Jogú Város Levéltárába és pincéjébe, a várbörtönbe, ahol a lőcsei fehér asszony, Korponayné Géczi Julianna raboskodott; majd közök között sétáltunk, érdekes és értékes múltbéli piroslámpás történetekről hallgatva.

Jókai Mór ismert regényhősnője, a „lőcsei fehér asszony”, Korponainé Géczy Julianna 1713 áprilisától a Rákóczi Ferenc utcai régi városháza börtönében raboskodott. Azzal vádolták, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején segített az ostromló császári csapatok kezére juttatni Lőcse városát. Szerepe valójában csak diplomáciai volt - leveleket, üzeneteket közvetített a két oldal között, mielőtt a város kapitulált -, a propaganda szerint azonban az ő árulása miatt esett el a város.
Hosszas bírósági eljárást követően, 34 évesen, 1715. szeptember 25-én a győri piactéren, a mai Széchenyi téren a tömeg szeme láttára lefejezték. Történetét Jókai Mór örökítette meg „A lőcsei fehér asszony” című regényében.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.