Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2018. Március 14. 09:30, szerda | Helyi

Reflektorfényben a Márciusi Ifjak - 170 éve történt a forradalom és szabadságharc

Reflektorfényben a Márciusi Ifjak -  170 éve történt a forradalom és szabadságharc

Csütörtökön emlékezünk meg az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcról 170. évfordulójáról és hőseiről.

Ez az összefoglalás 1848 tavaszának győri történéseiről szól.

Képünk illusztráció -Petőfi-szobor, Győr - Fotó: Csobay Dániel fotográfus

A forradalom győri eseményeinek előzményeként érdemes kiemelni, hogy a városban létrejött egy a reformtörekvéseket képviselő csoport, akik a „győri tízek” néven váltak ismertté. Vezetőjük Lukács Sándor volt. Március 4-én a színházi előadás szünetében Lukács felolvasta Kossuth Lajos előző napon a pozsonyi országgyűlésen elhangzott, a reformok szükségességét sürgető híres felirati beszédét.

Az 1848-as Országgyűlés megnyitása


A bécsi forradalom hírére március 14-én Pozsonyban a főrendek elfogadták Kossuth felirati javaslatát. Március 15-én Lukács Sándor a győri Széchenyi téren tartott beszédet 1000-1500 ember előtt. Beszédében bejelentette, hogy delegáció ment Bécsbe a királyhoz az országgyűlés által elfogadott reformkövetelések átadására. Kifejezte bizakodását is, hogy Magyarországon nemsokára a szabadság és egyenlőség fog uralkodni. Este a város lakói házaikat sorra kivilágították. Nyolc órakor Lukács Sándor újra beszédet tartott a Széchenyi téren, ezután fáklyás felvonulás indult a városban több ezer résztvevővel. A felvonulás Lukács szónoklatával zárult éjféltájt.

Másnap a város lakói nemzeti szalaggal jelentek meg az utcán, Lukács pedig Pozsonyba ment, ott várva a király válaszát az országgyűlés határozataira. A király a bécsi és pesti forradalmi események hatására kénytelen volt elfogadni a követeléseket és Batthyány Lajos megbízást kapott kormányalakításra. Lukács elégedetten tért haza Győrbe, ahol március 19-én Magyarok figyeljetek címmel röpiratot tett közzé, melyben kifejezte a polgári átalakulás békés és gyors megvalósulásába, a választójog kiszélesítésébe vetett hitét.
A reformokért való küzdelemből a Győri Királyi Akadémia diákjai is kivették a részüket, március 23-án az oktatás korszerűsítésére vonatkozó követeléseket tettek közzé. Az egyház részéről is többen aktívan támogatták a forradalmat, így Rónay Jácint bencés paptanár, és Haubner Máté, győri evangélikus püspök. Létrejött a győri nemzetőrség is Zichy Ottó vezetésével, tagjainak száma rövid idő alatt már az 1000 főt is meghaladja. Az egyenruhákat a költségtakarékosság jegyében a győri lányok varrták, a fegyvereket azonban az akkor még békés viszonyoknak megfelelően Ausztriából vásárlásokkal tudták beszerezni.

Rónay Jácint csempekép, Győr - Sándor József Péter, 2012

Április 1-jén este Lukács Sándor ismét nagy hatású beszédet tartott a Széchenyi téren, becslések szerint 6-8000 ember előtt. Beszédében beszámolt a pozsonyi hírekről, a törvények várható szentesítéséről. Rónay Jácint ezt követően a pesti nemzeti őrsereg hálaimáját mondta el, ebben hálát adva Istennek, hogy a forradalom vér nélkül győzhetett. A győri nemzetőrök ezt követően Pozsonyba mentek, ahol impozáns felvonulást rendeztek a forradalmi vívmányok melletti kiállásukat demonstrálva. Egészen a törvények április 11-ei szentesítéséig Pozsonyban maradtak, jelenlétükkel igyekezve befolyásolni az ügyek menetét.


Győrt 1848 tavaszán a kortársak a polgári átalakulás és a nemzeti függetlenség melletti bátor kiállásáért „magyar Marseille” kitüntető névvel illették. Legyünk mi is büszkék a szabadságért, és a polgári átalakulásért 1848-ban harcoló győriekre!

A város a későbbiekben is fontos szerepet játszott a szabadságharcban.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Forrás: ezisgyor.blogspot.hu

Képek: Csobay Dániel fotográfus; kugi.blog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.