Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2016. Május 12. 11:18, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Képek: Ruskáné Taká

Régiós Katasztrófavédelmi szituációs begyakorló gyakorlatra került sor a győri pályaudvaron

Régiós Katasztrófavédelmi szituációs begyakorló gyakorlatra került sor a győri pályaudvaron

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági szakterülete sajtónyilvános szituációs begyakorló gyakorlatot szervezett

A gyakorlatra a Fejér és Komárom-Esztergom megye szakembereinek bevonásával Győrben a GYSEV Rendező pályaudvaron május 11-én délelőtt került sor.

A gyakorlaton egy vasúti közlekedési baleset felszámolása, ismeretlen veszélyes anyagok azonosítása és sugárfelderítési feladatok is várták a résztvevőket, akik a katasztrófavédelmi mobil laborok, a katasztrófavédelmi sugárfelderítő egység és a beavatkozó hivatásos tűzoltók együttes alkalmazását gyakorolták.

A gyakorlat feltételezése szerint a vasúti pályaudvaron egy tolató személyvonat egyik kocsija kisiklott, s nekiütközött a szomszédos vágányok várakozó tehervonat kocsijának. Az ütközés következtében a tehervagonon szállított veszélyes anyagot tartalmazó hordók megsérültek, a benne tárolt veszélyes anyag szivárogni kezdett. A tehervagonon található narancssárga tábla, amely a veszélyes anyag számát jelezné megsérült, így a veszélyes anyagot nem lehetett beazonosítani.

A személyvonaton több ember megsérült az ütközés következtében és a tűzoltók egy sérült bőröndöt is találtak, amelyen radioaktív jelölés volt.

A Katasztrófavédelmi Mobil Laborokat (KML) veszélyes anyag, vagy annak jelenlétére utaló körülmény esetén riasztják, a káreset helyszínén azonnal képes vegyi-, biológiai és radiológiai felderítésre, valamint szükség esetén mentesítési feladatok ellátására.

A mai gyakorlaton a győri hivatásos tűzoltók mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a Győr-Moson-Sopron megyei, a Fejér és a Komárom Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Mobil Laborok és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység (KSE) dolgozott együtt.

A beavatkozás során az életmentési és műszaki mentési feladatokat a győri hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltói végezték, emellett az izotóp és az ismeretlen veszélyes anyag beazonosítását a KML és a KSE személyzete oldotta meg, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett.

A gyakorlatot az igazgatóság vezetői mellett megtekintették a sajtó képviselői és a GYSEV két szakembere is. Tarné Csizmadia Ildikó munkavédelmi szakértő és Horváth Attila katasztrófavédelmi kiemelt szakértő a gyakorlat megszervezésében nagy segítségünkre volt, biztosítottak és a területre szállíttatták a gyakorlathoz szükséges vagonokat, s helyet adtak a rendező pályaudvaron a gyakorlat idejére a sikeres lebonyolításhoz.

A három megye szakembereit mozgósító gyakorlatot Horváth Gergely megyei iparbiztonsági főfelügyelő megfeleltre értékelte.

A gyakorlat célja erősíteni az érintett egységek együttműködési képességeit, illetve gyakoroltatni a balesetek kapcsán felmerülő felderítési, élet- és vagyonmentési feladatok végrehajtását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.