Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Január 23. 12:32, szerda | Belföld
Forrás: origo

Rejtélyes villanások Budapest felett- Videóval

Rejtélyes villanások Budapest felett- Videóval

Kedden este háromnegyed hét körül két villanást észleltek a főváros felett. A villámlást kizárta az időkép.hu , lecsapó villanásokat ugyanis legközelebb az Adriai- tenger környékén észleltek.

Az Időkép Facebook-oldalán több száz kommentelő találgatta órákon keresztül, hogy mit láthattak az égen. Miután a villámlást kizárták, sokan valamilyen meteorjelenségre gyanakodtak, később pedig a Magyar Villamos Művek Országos Villamostávvezeték Zrt. XV. kerületi kísérleti telepe is gyanús lett. Később kiderült, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi telepén folytak azok a kísérletek, amelyek fényét - a felhős idő miatt felerősödve - sokan észlelték.

Varga László, a Veiki ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: kedden este "szigetelőláncok ívállósági próbáját" vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy a távvezetékeket az oszlopokhoz rögzítő szigetlőelemek megbízhatóságát tesztelték.

Ilyenkor nagy feszültséget és áramot bocsátanak a rendszerre (15-20 kV, illetve 35 kA). Az ennek következtében kialakuló elektromos ívjelenség keltette a fényjelenséget. Varga szerint ilyen vizsgálatok 1949 óta zajlanak, és "környezeti hatásuk semleges". A kevesebb mint 1 másodpercig tartó zárlatok több méteres, nagyon fényes ívet hozhatnak létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.