Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Június 26. 10:26, kedd | Külföld
Forrás: mti - fotó:pixabay

Rekordmagasságba szökött a kolumbiai kokatermesztés

Rekordmagasságba szökött a kolumbiai kokatermesztés

Rekordmagasságba szökött Kolumbiában a kokain alapanyagául szolgáló kokacserje termesztése - derült ki a Fehér Háznak a témában hétfőn ismertetett éves jelentéséből.

A dokumentum szerint a dél-amerikai országban a kokacserje termesztésre szolgáló terület 11 százalékkal 209 ezer hektárra gyarapodott 2017-ben az azt megelőző évhez képest. A tavaly előállított tiszta kokain mennyisége is rekordmértékűre nőtt, 772 tonnáról 921 tonnára, azaz 19 százalékkal.

Jim Carroll, az amerikai elnöki hivatal drogpolitikáért felelős igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy "elfogadhatatlan ez a meredeken felfelé ívelő pálya" a termelésben.

Kolumbia az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese Latin-Amerikában, de a "virágzó" kokatermelés megviselte Washington és Bogotá kapcsolatait.

Donald Trump amerikai elnök tavaly azzal fenyegetett, hogy megvonja Kolumbiától a partneri státuszt a kábítószerek elleni harcban, amennyiben Bogotá nem képes visszafogni a kokatermelést.

A kimagasló kolumbiai termelési adatokkal párhuzamosan drámai magasságokba emelkedett a kokain fogyasztás, illetve a drog túladagolások miatti halálesetek száma az Egyesült Államokban.

Címkék: koka, kokain, Kolumbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.