Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Április 12. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Rekordösszeget fordított tavaly nemzetközi segélyezésre az unió

Rekordösszeget fordított tavaly nemzetközi segélyezésre az unió

Rekordösszeget fordított nemzetközi támogatásokra a tavalyi évben az Európai Unió, amely továbbra is a világ legnagyobb segélyezőjének számít

- közölte kedden az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

A friss adatok szerint az Európai Unió és a huszonnyolc tagország együttesen 75,5 milliárd euró (mintegy 23 532 milliárd forint) hivatalos fejlesztési támogatást (ODA) folyósított 2016-ban, ami a tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,51 százalékát tette ki.

Ez 11 százalékos növekedést jelent a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest, az összeg már a negyedik egymást követő évben emelkedett.

Az uniós országok 2005-ben azt vállalták, hogy tíz éven belül a GNI 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett ODA arányát. Ennek tavaly öt tagállam tett eleget: Luxemburg (1 százalék), Svédország (0,94), Dánia (0,75), illetve Németország és Nagy-Britannia (0,7).

Bruttó nemzeti jövedelméhez mérten tizenhat ország fokozta, öt csökkentette, hét szinten tartotta tavaly a nemzetközi segélyezési tevékenységét. Abszolút értéken viszont húsz tagállam összesen 10,9 milliárd euróval növelte támogatását, hat másik pedig 3,4 milliárd euróval csökkentette.

"Büszkeséggel tölt el, hogy továbbra is az Európai Unió a világ legnagyobb nemzetközi segélyezője, ez világos bizonyítéka az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai iránti elkötelezettségünknek" - jelentette ki Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos, felszólítva a nemzetközi fejlesztés többi szereplőjét, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.