Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 18. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Rendhagyó előadás a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap keretében

Rendhagyó előadás a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap keretében

A Földgömb az expedíciós kutatásért alapítvány szervezésében először jutottak fel magyarok a Chile és Argentína határában található vulkán csúcsára. A Siemens Kutatódoboz - Felfedező lehetsz! elnevezésű oktatási program jóvoltá

 

A Siemens idén indította útjára a Kutatódoboz használatához kapcsolódó - Felfedező lehetsz! című kísérleti projektet. A mozgó szertár a legfiatalabb korosztálynak viszi el a természettudományi kísérletezés és felfedezés izgalmát. Február végén 33 iskolába jutott el a projekt, a 6 - 12 éves kisdiákok pedig lelkesen fedezték fel az egészséggel, elektromossággal, fizikával és környezettudatossággal foglalkozó szett rejtélyeit. A jövő kis kutatói között hirdetett izgalmas tudáspróbát közel 500-an töltötték ki húsz iskolából. A legeredményesebbnek a XIII. kerületi Pannónia Általános Iskola diákjai bizonyultak, akikhez a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap alkalmából látogatott el Dr. Nemerkényi Zsombor, a Földgömb magazin főszerkesztő-helyettese, aki nemrégiben vulkán expedíciót vezetett Dél-Amerika magyarok által még érintetlen vidékén.

 

A speciális tanórát a diákok bemutatója nyitotta. A vállalkozó diákok két-három fős csoportokban mutatták be a Kutatódoboz segítségével kedvenc kísérleteiket közel 150 diáktársuk előtt. Modellezték a belső szervek helyét és szerepét, bemutatták a természetes víztisztítás folyamatát, valamint a villanykapcsoló működését is. Ez után következett Nemerkényi Zsombor élménybeszámolója, a flamingókkal és állatcsontvázakkal megtűzdelt kalandos útról egészen a -20C -os hegycsúcsig.


A május 15-i Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap célja volt felhívni a figyelmet Földünk átlaghőmérsékletének növekedésére és megelőző lépésekre ösztönözni a jelen és jövő generációit. A természettudományok iránt fogékony, tehetséges gyerekek ezért első kézből hallhatnak fényképekkel illusztrált élménybeszámolót egy olyan tájról, amelyet még kevéssé károsítottak az üvegházhatást okozó gázok. A téma egy zord és egzotikus vidék 6900 méter magas vulkánjának meghódítása. Dr. Nemerkényi Zsombor képeket bemutatva mesélt a szunnyadó tűzhányón töltött 12 napról és az idegen környezet szépségeiről és veszélyeiről. A kutató színesen festette le a Dél -Amerikai atmoszférát, a városok és vidékek szépségét. A gyerekek kérdéseket is feltettek, rácsodálkoztak az idegen, máig szinte érintetlen tájak lenyűgöző világára.

A kisgyermekeknek tartott előadással a National Geographic Kids, a Süni magazin mellett a Földgömb Magazin is csatalakozik a Siemens természettudatosságra nevelő programjához, amelynek az is célja, hogy hosszú távon több fiatal érdeklődjön a természettudományok iránt és válasszon műszaki, vagy természettudományi pályát.


(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -