Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 05. 18:08, kedd | Külföld
Forrás: Noll Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Rengeteg álhír terjed a közösségi médiában

Rengeteg álhír terjed a közösségi médiában

Rengeteg álhír, fake news terjed a közösségi médiában, ami részben annak a következménye, hogy sokan elbizonytalanodnak, és ez nehezítheti a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló intézkedések hatékonyságát

- jelentette ki Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.

"Maratonfutás" zajlik, és most kell türelmesnek, kitartónak lennünk - hívta fel a figyelmet Anschober. Az egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor aggodalomra adhat okot, hogy a lakosság egy része "belefáradt" a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetbe. A tárcavezető a lehetséges okok között említette, hogy a főként a közösségi portálokon terjedő álhírek, egyebek mellett összeesküvés-elméletek megtéveszthetik az embereket. Sokan például "félreértik a helyzetet", és azt hiszik, vége a veszélynek.

Anschober kijelentette arra, hogy Ausztriát világszerte elismerik a koronavírussal szembeni sikeres stratégiája miatt. Hozzátette, hogy április 14-én az első enyhítések részeként kinyithattak a kisebb üzletek, azonban három "biztonsági fokozatot" vezettek be: így kötelező a szájmaszk viselése az üzletekben, kötelező a legalább egyméteres távolságtartás, és kötelező a szájmaszk a tömegközlekedési eszközökön is. Az egészségügyi miniszter lényegesnek nevezte a járványgörbe alakulásának napi értékelését, a kórházban gyógykezeltek számának, ezzel párhuzamosan a kórházak kapacitásának figyelemmel kísérését. "Nagyon stabil a helyzet" az első nyitásokat követően, részben azért, mivel a gyógyultak száma jelentősen meghaladja az új fertőzöttekét - szögezte le. Május elsején a nagyobb üzletek és a szolgáltató ágazatok is kinyithattak; ennek kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy az "óvatosság pártján" áll; és továbbra is erősen kontrollálják a folyamatokat.

"Az esetleges második hullám lehet a legrosszabb" - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a május "sorsdöntő" hónap, és ha továbbra sem nő drasztikusan a fertőzöttek száma, akkor "nagy lépést tettünk előre" - tette hozzá.

Karl Nehammer belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a rendőrség felügyeli az óvintézkedések betartását, az egyének felelőssége is megnövekedett az üzletek megnyitásával. Arról is szót ejtett, hogy a határellenőrzéseket addig fogják fenntartani, ameddig feltétlenül szükséges. Folyamatosan kapcsolatban áll az Ausztriával szomszédos országok belügyminisztereivel. A járványgörbe alakulásának függvényében döntenek majd az ellenőrzések esetleges megszüntetéséről; a biztonság ugyanis minden államnak érdeke - szögezte le.

Ausztriában 15 569, az elmúlt 24 órában 48 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Időközben 13 462-en gyógyultak meg. Az aktív betegek közül 418-an szorulnak kórházi kezelésre. A koronavírus okozta megbetegedésbe 606-an haltak bele.

Címkék: álhír, fake news

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.