Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2011. December 18. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rengeteg halottra számítanak

Rengeteg halottra számítanak

A Fülöp-szigeteki áradások áldozatainak száma a vöröskereszt vasárnapi közlése szerint 521, és 458 embert eltűntként tartanak nyilván. Sok falu el van zárva a külvilágtól.

A nemzeti vöröskereszt főtitkára azt mondta: jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok száma a most ismertnél. A leginkább sújtott városok Cagayan de Oro, ahol legalább 239-en haltak meg, és a közeli Iligan, ahol 195-en, főleg gyerekek és nők.

A Washi trópusi vihar szombatra virradó éjjel csapott le a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetre. Hatalmas mennyiségű, máskor egy hónap alatt lehulló csapadék zúdult le, ami hirtelen áradást idézett elő. Egész falvakat söpörtek el a váratlan áradások és földcsuszamlások, hidak omlottak össze és megszűnt az áramszolgáltatás.

Az embereket álmukban érte az árvíz, s kétségbeesetten próbáltak menekülni vízzel elöntött otthonaikból. A hadsereg húszezer katonát mozgósított, hogy segítsenek menteni a túlélőket, és mielőbb összegyűjtsék a nagyon gyorsan bomlásnak indult holttesteket. A Fülöp-szigeteken minden évben több mint húsz trópusi vihar pusztít, de többségük az ország északi részén. A Washihoz hasonló erejű tájfun azonban legfeljebb minden 12 évben egyszer fordul elő délen, s nagyrészt ez magyarázza a lakosság felkészületlenségét a természeti csapásra.

A Washi trópusi vihar vasárnap kezdte elhagyni Mindanao szigetét a Dél-kínai-tenger felé, tisztult az idő, így a mentőknek megvan a reményük arra, hogy intenzívebben tudják keresni az eltűnteket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 28. 18:14, hétfő | Külföld

Bevezetik a minimálbért Genfben, a világon a legmagasabbat

Bevezetik a minimálbért Genfben és rögtön a világon a legmagasabbat: a Genf várost magába ölelő azonos nevű kanton lakosai a vasárnap tartott népszavazáson jóváhagyták,

2020. Szeptember 28. 16:11, hétfő | Külföld

A bajor miniszterelnök 2035-től leállítaná a hagyományos meghajtású autók forgalomba helyezését

Az amerikai Kalifornia állam példáját követve 2035-től le kell állítani a hagyományos meghajtású autók forgalomba helyezését az európai autóipar egyik központja, a németországi Bajorország tartomány kormányfője szerint.

2020. Szeptember 28. 15:10, hétfő | Külföld

Nem jönne jól a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyságnak

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint nem jönne jól az Egyesült Királyságnak, ha nem sikerülne megállapodást kötnie az Európai Unióval, mert akkor sokk érné a gazdaságot.

2020. Szeptember 28. 13:08, hétfő | Külföld

NATO-főtitkár: fel kell venni a harcot a klímaváltozás ellen

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) is harcolnia kell az éghajlatváltozás ellen, mert a folyamat veszélyesebbé teszi a világot - hangsúlyozta a szervezet főtitkára egy vasárnap megjelent írásában.