Városlista
2020. január 28, kedd - Károly,

Hírek

2011. December 18. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rengeteg halottra számítanak

Rengeteg halottra számítanak

A Fülöp-szigeteki áradások áldozatainak száma a vöröskereszt vasárnapi közlése szerint 521, és 458 embert eltűntként tartanak nyilván. Sok falu el van zárva a külvilágtól.

A nemzeti vöröskereszt főtitkára azt mondta: jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok száma a most ismertnél. A leginkább sújtott városok Cagayan de Oro, ahol legalább 239-en haltak meg, és a közeli Iligan, ahol 195-en, főleg gyerekek és nők.

A Washi trópusi vihar szombatra virradó éjjel csapott le a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetre. Hatalmas mennyiségű, máskor egy hónap alatt lehulló csapadék zúdult le, ami hirtelen áradást idézett elő. Egész falvakat söpörtek el a váratlan áradások és földcsuszamlások, hidak omlottak össze és megszűnt az áramszolgáltatás.

Az embereket álmukban érte az árvíz, s kétségbeesetten próbáltak menekülni vízzel elöntött otthonaikból. A hadsereg húszezer katonát mozgósított, hogy segítsenek menteni a túlélőket, és mielőbb összegyűjtsék a nagyon gyorsan bomlásnak indult holttesteket. A Fülöp-szigeteken minden évben több mint húsz trópusi vihar pusztít, de többségük az ország északi részén. A Washihoz hasonló erejű tájfun azonban legfeljebb minden 12 évben egyszer fordul elő délen, s nagyrészt ez magyarázza a lakosság felkészületlenségét a természeti csapásra.

A Washi trópusi vihar vasárnap kezdte elhagyni Mindanao szigetét a Dél-kínai-tenger felé, tisztult az idő, így a mentőknek megvan a reményük arra, hogy intenzívebben tudják keresni az eltűnteket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 28. 18:28, kedd | Külföld

Belőttek egy szlovákiai kórház gyerekosztályának ablakán, egy személy megsérült

A Szlovákiában található Miava városának kórházából érkezett a rendőrséghez a bejelentés, miszerint valaki belőtt a gyerekosztály várótermének ablakán - értesült a parameter.sk.

2020. Január 28. 18:07, kedd | Külföld

Hszi: Kína le fogja győzni a koronavírus-járványt

Kína le fogja győzni az új koronavírus-járványt - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Pekingben, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával találkozott.

2020. Január 28. 17:13, kedd | Külföld

Felrobbant egy gázpalack egy pakisztáni parfümgyárban, tizenegyen meghaltak

Egy gázpalack felrobbanása következtében legalább tizenegy ember meghalt Pakisztán keleti részén kedden - közölték a helyi hatóságok.

2020. Január 28. 09:01, kedd | Külföld

A hadsereg közreműködésével szállítanák haza a Vuhanban rekedt németeket

A német szövetségi kormány a hadsereg (Bundeswehr) közreműködésével szállítaná haza a német állampolgárokat a koronavírus okozta járvány központjának számító kínai Vuhanból