Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Február 15. 10:59, szerda | Életmód
Forrás: hirado.hu

Reped az Antarktisz jege - hatalmas jéghegy készül leválni

Reped az Antarktisz jege - hatalmas jéghegy készül leválni

Egyre hosszabb a repedés az Antarktisz jegén, két Csepel-sziget területnyi jéghegy fog hamarosan leválni a Déli-sarkvidéken.

A becslések szerint ha a leváló jégtömb eléri a nyílt vizet, akár tíz centiméterrel is megemelkedhet a globális tengerszint.

Hatalmas repedések láthatóak az Antarktisz-jégpáncélján. A Larsen-C jégmezőn a kutatók számításai szerint a hasadék legalább 113 kilométer hosszú, és van ahol 90 méter széles és fél kilométer mély.

Az eddig ismert legnagyobb jéghegy készül leválni a Déli-sarkvidékről. A területe nagyjából Delaware államéval egyezik meg, azaz mintegy 6 és fél ezer négyzetkilométer.

A repedés ráadásul meglehetősen gyorsan nő, hetente legalább másfél kilométerrel lesz hosszabb – mondta Ken Taylor, az Antarktiszi Jégkutatási Projekt vezetője.

A szakemberek szerint az Antarktisz óceán parti jegének egyik törésvonala nagyjából 18 kilométert nőtt néhány hét alatt decemberben, vagyis, a leszakadni készülő hatalmas jégtömböt immár egy csupán 20 kilométeres szakasz köti a földrészhez.

Az ekkora jéghegy leválása azért is aggasztó, mert veszélybe sodorja a Föld alacsonyan fekvő területeit.

A kutatók szerint a hatalmas jégtábla leválásának oka a klímaváltozás, és erre bizonyíték is van. Azt mondják, ha a több száz méter vastag jégbe belefúrunk, akkor a több tízezer éves légbuborékok elemzéséből az derül ki, hogy a mostani levegőben sokkal nagyobb az üvegházhatású gázok jelenléte.

Vannak azonban olyan kutatók is, akik szerint a klímaváltozás ugyan belejátszhatott az évtizedek óta meglévő törésvonal hirtelen megnövekedésébe, ám ennek alátámasztására nincsen közvetlen bizonyíték.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.