Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Április 10. 14:38, szombat | Kék hírek
Forrás: HírTv

Repülőgép-katasztrófában elhunyt a lengyel elnök és kisérete

Repülőgép-katasztrófában elhunyt a lengyel elnök és kisérete

Pár száz méterre a szmolenszki repülőtértől zuhant egy erdőbe a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító repülőgép, erősen ködös időben – közölték szombaton orosz tisztségviselők. A zuhanást senki sem élte túl. Kaczynski a kat

Az orosz televízióban bemutatott képeken látni lehetett, hogy az apró darabokra esett gép roncsai egy ködös erdőben vannak szétszóródva, egyes darabok még füstöltek, miközben mentőalakulatok dolgoztak a helyszínen. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint erős köd volt a területen. A gép feltehetően fáknak ütközött.

Szmolenszk kormányzója elmondta, hogy a zuhanást senki sem élte túl. Ugyanezt közölte a vészhelyzetekkel foglalkozó orosz minisztréium is - közölte az Interfax orosz hírügynökség. Korábban a lengyel külügyi szóvivő megerősítette, hogy Lech Kaczynski a lezuhant gép fedélzetén volt. Vele volt még felesége, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke, valamint a külügyminiszter helyettese - közölte a szóvivő. Közben bejelentették, hogy a balesetben meghalt a lengyel jegybank elnöke, Slawomir Skrzypek.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonnal kinevezte Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, hogy vezesse a baleset kivizsgálásával megbízott bizottságot. Az orosz elnök a helyszínre küldte a vészhelyzetekkel foglalkozó minisztert.

A lengyel elnök halálát hivatalos még nem erősítették meg. A gépen egy 85 fős lengyel delegáció utazott - közölték lengyel tisztségviselők.

Katyin

Kaczynski azért utazott az orosz városba, hogy részt vegyen a katyini mészárlás hetvenedik évfordulójára rendezett megemlékezésen. A második világháború elején a szovjet hadsereg egységei több mint húszezer lengyel katonát végeztek ki a katyini erdőben és környékén. A lengyel és orosz kormányfő szerdán először emlékezett meg közösen a mészárlás áldozatairól, egy történelmiként jellemzett találkozón.

Kaczynski 1949 júniusában született ikertestvérével, Jaroslawval, akivel együtt gyerekszínészként váltak ismertté. Lech Kaczynski testvérével együtt a hetvenes évek végén bekapcsolódott a kormányellenes mozgalomba, és részt vett a gdanszki hajógyári sztrájkban. Testvérével együtt 2001-ben alapította meg a jobboldali, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártot. 2002-ben Varsó polgármesterének választották a keresztény értékeket képviselő, és a katolikus egyházhoz közel álló politikust, aki 2005 végén lett Lengyelország elnöke.

„Magyarország is személyes jóbarátját veszítette el"

Kiss Gy. Csaba egyetemi tanár, lengyelszakértő a hírTV-nek úgy nyilatkozott: azontúl, hogy személyesen is gyászol, hiszen jó barátságban volt a lengyel elnökkel, „Magyarország is személyes jóbarátját veszítette el". Az államfő utódlásáról azt mondta, két hónapon belül ki kell írni az államfőválasztást.

(FH, MNO, hírTV, lanchidradio.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után