Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 11. 06:50, szerda | Külföld

Repülőgépszerencsétlenségben meghalt a lengyel köztársasági elnök és kísérete

Repülőgépszerencsétlenségben meghalt a lengyel köztársasági elnök és kísérete

Döbbenetes hír röppent világgá: a lengyel köztársasági elnököt, Lech Kaczyńskit és kíséretét szállító kormánygép Szmolenszk térségében leszállás közben a földnek csapódott, és kigyulladt.

A gép fedélzetén tartózkodó 89 fő, köztük az elnök és közvetlen kísérete, valamint a lengyel állami és katonai vezetés számos prominense életét vesztette. A légi katasztrófák történetében példa nélkül álló eset kivizsgálását sok találgatás és vita övezte.

A Lengyel Légierő állományába tartozó 101-es lajstromjelű Tupoljev Tu-154 típusú utasszállító gép, fedélzetén a lengyel államelnökkel és népes kíséretével, 2010. április 10-én kora reggel startolt el a varsói Chopin Nemzetközi Repülőtér betonjáról.

A magas rangú lengyel állami delegáció a katyni tömegmészárlás 70. évfordulója alkalmából kívánta leróni kegyeletét a cinikus sztálini tömeggyilkosság helyszínén, a mészárlás több mint 20 ezer áldoztának emléke előtt.

Mivel a meteorológiai adatok szerint belátható időn belül nem volt várható a talajra telepedett sűrű köd feloszlása, az orosz légi irányítás azt tanácsolta az ekkor már a reptér irányába süllyedő lengyel Tu-154-es kapitányának, hogy a bonyolult meteorológiai körülmények miatt a repülési tervet megváltoztatva, inkább Minszkben vagy Moszkvában szálljon le.

A gépparancsnok megkezdte a landolási manővert a sűrű köd, és az irányítás többszöri, kitérő reptéren való leszállást ajánló javaslata ellenére. Moszkvai idő szerint 10 óra 54 perckor a lengyel kormánygép elkezdte a besiklási manővert.

Kép: Doomed Soldiers

A jelentés megállapítja: „... hiányosságok mutatkoztak meg a pilóták felkészültségében egy kiélezett helyzetben, illetve abban, hogy döntsenek egy másik repülőtér kiválasztásában... a különgép pilótái többször kaptak információkat a kedvezőtlen időjárásról a szmolenszki Szevernij repülőtér légiirányítóitól és egy nem sokkal korábban ott landoló lengyel Jak–40-es gép személyzetétől" ám „...a Tu–154-es különgép pilótái mégsem amellett döntöttek, hogy egy másik repülőtéren teszik le a gépet, és ez volt a kezdete a katasztrófához vezető eseménynek."

Az is felrótták a balesethez vezető okok között, hogy Protasiuk ezredesnek alig néhány órás repülési tapasztalata volt ezen a típuson,

így nem volt megfelelően felkészülve a váratlan vészhelyzetek biztos kezelésére.

Amit mind a lengyel, mind pedig az orosz vizsgálóbizottság is elismert, hogy a Tupoljev túl gyorsan süllyedt az ereszkedés során, és a kapitánynak abban a pillanatban magasabbra kellett volna emelnie a gépet, amint a földközelség jelző megszólalt.

Annak, hogy a kapitánynak nem volt elegendő tapasztalata a típussal ,lehetett bizonyos jelentősége a baleset bekövetkezésében. Az éppen ötven éve, 1968-ban szolgálatba állított Tu-154-es rendkívül megbízható, erős, és jól vezethető gépnek számított, viszont megvolt az a tulajdonsága, hogy a megkezdett ereszkedés során ferde irányból vízszintesbe hozva, hirtelen kezdett el süllyedni.

A lengyel és az orosz vizsgálati jelentés nem tudott dülőre jutni a felelősség kérdésében,

mert mindkét fél a másiknak rótt fel különböző hibákat. Az 1987-ben legyártott, tehát a baleset bekövetkezésekor 23 éves Tu-154-es kifogástalan műszaki állapotban volt, és éppen az előző évben esett át időszakos nagyjavításon, ezért a műszaki meghibásodás lehetőségét mind a lengyel, mind pedig az orosz vizsgálók elvetették.

A repüléstörténet e sajátosan egyedülálló katasztrófáját mint már annyiszor a légiszerencsétlenségek történetében, bizonyosan emberi hiba okozta.

Az áldozatok koporsói a varsói Chopin Nemzetközi Repülőtéren. Kép: Wikimedia Commons

Főkép: origo.hu

Kép: Wikimedia Commons - A Lengyel Légierő 101-es lajstromszámú Tupoljev Tu-154 típusú kormánygépe, amely 2010 április 10-én lezuhant Szmolenszk mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).