Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. November 19. 09:44, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Reti Saks észt grafikus kiállítása Győrben

Reti Saks észt grafikus kiállítása Győrben

Több tucat, elsősorban nagyobb méretű munkát vonultat fel az egyik legnevesebb észt grafikus, Reti Saks legújabb magyarországi kiállítása, amely keddtől látható a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A Kínától Portugálián át Kanadáig számos országban, három évtizede kiállító Reti Saks grafikusművész nevét leginkább a nemzetközi kisgrafikai fesztiválokon aratott sikerek tették ismertté. Nagyméretű, sajátosan borongós hangulatú figurális művei mellett kisebb, absztrakt, mélynyomású technikával készült sorozatokat is alkot, illetve könyvillusztrációval is foglalkozik - mondta Márkus Virág, a kiállítás egyik szervezője, a Magyarországi Észt Intézet programvezetője hétfőn az MTI-nek.

Reti Saks különleges hangulatú, szuggesztív munkáival a budapesti közönség tavasszal a Galéria IX kiállításán találkozhatott, jelenleg pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum Mese itt, mese ott című tárlatán látható grafikája. A győri művészetkedvelők első alkalommal nyerhetnek bepillantást az észt kortárs képzőművészetbe Reti Saks alkotásain keresztül.

"A művész kivételes érzékenységű grafikáin gyakran feltűnő törékeny lányból az évek során érett, a világot figyelő és megérteni akaró nő vált. Ez a finoman hallgatózó, már-már mesébe illően szép alak egyre félénkebben nyújtja kezét az őt körülvevő, mind zavarosabb és komorabb világ felé" - szólt Márkus Virág a Reti Saks által válogatott, Győrben bemutatott anyagról.

A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Magyarországi Észt Intézet által gondozott kiállítás december 10-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő