Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 25. 12:49, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rétvári Bence: különösen fontos a tehetségek támogatása

Rétvári Bence: különösen fontos a tehetségek támogatása

Különösen fontos a tehetségek támogatása, hiszen Magyarországnak a dualizmus kora óta az agyelszívás az egyik legnagyobb problémája: a magyar Nobel-díjasok többsége, noha itt kezdte pályafutását, tudását külföldön kamatoztatta - hangsúlyozta Rétvári Bence szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Charles Simonyi és Szilárd Leó magánösztöndíj-programokat meghirdető tájékoztatón közölte, hogy a fejenként 3 millió forinttal egy évre járó Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat, amelyet 2000 óta évente három tudósnak ítélnek oda, Charles Simonyi magyar származású szoftverfejlesztő finanszírozza, a személyenként 1,6 milliós Szilárd Leó Professzori ösztöndíjat - amellyel szintén három kutatót ismernek el 1998 óta a felsőoktatásban dolgozó iskolateremtő tudósok elismeréseként - pedig az E.ON Hungária Zrt. A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos adminisztratív feladatokat a Wekerle Sándor Alapkezelő (WSA) bonyolítja le.
Mint Rétvári Bence rámutatott, a két ösztöndíj jól illeszkedik a kutatók támogatására létrehozott Nemzeti Tehetség Programhoz, valamint az egy évvel ezelőtt elfogadott Nemzeti Reform tervéhez, amely célul tűzi, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre.
Hidas János, a WSA főigazgatója az európai kutatási térségbe való integrálódást jelölte meg a fő célként. Mint kifejtette, a magyar nemzetgazdaság stratégiai prioritásai közé tartozik a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatása, ezt azonban valóságos tartalommal csak a tehetséges, elhivatott emberek - politikusok, tudósok, üzletemberek tölthetik meg.
A főigazgató megfogalmazása szerint a két ösztöndíjprogram kiváló példái az állam és a magántőke együttműködésében létrejövő sikeres projekteknek.
"Egy jó államban az üzleti szféra és az állam stratégiai szövetségben áll, mivel a közjó két alappillére a verseny és a szolidaritás" - emelte ki Hidas János, aki az állam iránti bizalom megnyilvánulásának nevezte, hogy a magánszféra által finanszírozott két ösztöndíjprogrammal kapcsolatos adminisztratív feladatokat az alapkezelőre bízták.
Hidas János elmondta, hogy a pályázatok beadási határideje október elseje, az elbírálást november végéig fejezik be, az ösztöndíjakat pedig decemberben adják át.
Keszthelyi Lajos akadémikus, a Charles Simonyi ösztöndíjbizottság elnöke a program eredményeit ismertette, amelynek elveit Simonyi Károly mérnök-fizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem legendás professzora, A fizika kultúrtörténete című könyv szerzője dolgozta ki. Eddig 35 kiváló kutató részesült támogatásban, közülük hetet később a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választottak, hármat pedig Széchenyi-díjjal jutalmaztak.
"Jó irányban hatott a kezdeményezés" - hangsúlyozta Keszthelyi Lajos akadémikus.
A sajtótájékoztatón adták át a pályázatokat elbíráló kuratórium tagjainak - Pap Lászlónak, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem professzorának, valamin Vastagh Gyulának, a Pannon Egyetem professzorának a megbízóleveleket.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk