Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Február 06. 14:05, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Riadót fújtak a havazás miatt

Riadót fújtak a havazás miatt

A Dunántúl északi részén szombaton reggel óta havazik, nagyjából 2-3 centiméternyi friss hó esett Szombathelyen és Pápán - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Esik a hó Szegeden

A várhatóan nagy mennyiségű hó miatt továbbra is vörös figyelmeztetés van érvényben szombaton éjfélig a nyugat- és dél-dunántúli valamint a dél-alföldi régióban. A három régióban egy nap alatt akár 20-25 centiméteres hó is eshet és nagyobb havazás várható a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon is. Utóbbi két régióra narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Pénteken éjjel 0 és -5 fok volt, szombaton napközben pedig -2 és +3 fok valószínű.

Akadozik a közlekedés a Dunántúlon

Kora reggelig 6 centiméternyi hó hullott Pogányban, de az élénk szél miatt néhol vastagabb hóréteg is kialakulhatott - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Meteorológiai Szolgálat pogányi állomásának ügyelete. Nem járnak a Mecsekre a pécsi helyi autóbuszok - tudtuk meg a Pécsi Közlekedési Zrt. diszpécserszolgálatán. A 35-ös járat csak Dömörkapuig, a 36-37-es buszok a Galaxisig, a 38-as pedig csak Borbálatelepig jár. A többi vonalon nem vezettek be korlátozást, de 5-10 perces késésere lehet számítani.

Hasonló a helyzet Kaposváron és Szekszárdon is, ahol szintén járnak a buszok, de a megszokotthoz képest előfordulhat, hogy későbbi időpontokban érnek a megállókba.

Pécsett koccanásos baleset is történt az egyik buszmegállóban: egy autó túl gyorsan ment, ezért nem tudott megállni az utasokat felszedő busz mögött, és nekiütközött. A balesetben nem sérült meg senki, a megállót azóta újra tudják használni a buszok és az utasok.

A 61-es úton Nagykónyinál történt egy közlekedési baleset - itt egy autó vezetője választotta meg helytelenül a sebességet, ezért a csúszós úton elvesztette uralmát az autó felett és a tetejére borult. A balesetben személyi sérülés nem történt, a műszaki mentés idejére - rövid időre - lezárták a főutat, ami azóta újra használható.

Az utak a régióban mindenhol havasak, csak a sűrű forgalmú utakon olvad el a hó annyira, hogy latyakos legyen a burkolat - mondta el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pécsi ügyeletese. A fő közlekedési utakat mindenütt alásózták, de ez csak a nagy forgalmú utakon lett hatásos, ahol az autók a havat beletapossák a sóba.

A havazás miatt Dél-Dunántúlon nincs járhatatlan út, de a mellékutakon csak téli gumival és lassan lehet közlekedni. Azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és autója megfelelő műszaki állapotban van.

Az előrejelzések szerint szombaton egész nap számítani kell havazásra, estig akár 20 centiméter friss hó is hullhat Dél-Dunántúlon. Délutántól a szél is megerősödik, így a közutakon hóátfúvásra is fel kell készülni.

Tisztítják az utakat a Dél-Alföldön

Kora reggel óta intenzív havazás kezdődött a Dél-Alföldön. A Magyra Közút Kht. tájékoztatása szerint Szentes és Kiskunhalas térségében esik a legjobban a hó. Munkagépeik reggel óta járják az utakat, még a havazás előtt elkezdték az utak sózását. Mivel sehol sincs komolyabb fagy, ezért nem számítanak arra, hogy megmarad a hó az utakon. Eddig majdnem mindenütt 2-4 centiméteres hó hullott, egyelőre sehol sincs fennakadás, de az úton lévőket óvatos vezetésre intik - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Csóti Piroska, a Magyar Közút Kht. ügyeletese.

Jól járhatók az utak Zalában

Szombat reggel óta folyamatosan - hol jobban, hol kevésbé - havazik Zala megyében, ahová a meteorológiai szolgálat mára húsz centiméternél is több havat jelzett. Ebből eddig átlagosan 4-6 centiméter hullott. Zalaegerszegen környékén körülbelül három, Lenti környékén viszont körülbelül hat centiméter.

Komolyabb fennakadásokat egyelőre nem okoz a havazás, bár helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Zalában eddig 6 baleset történt: személyautók csúsztak árokba. A balesetekben személyi sérülés nem történt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Vas megyében szórványos a havazás: eddig Szombathelyen alig esett, Körmend környékén pedig 1-2 centiméter hó hullott. Ez semmilyen fennakadást nem okoz, az utakon jól lehet közlekedni - mondta a megyei katasztrófavédelem ügyeletese.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára