Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 09. 05:30, szerda | Külföld

Róma alatt egy második Pompej lehet

Róma alatt egy második Pompej lehet

Rómában "egy második Pompejit" rejt magában a föld mélye, de a városnak nincs pénze a feltárására

- erről beszélt az olasz főváros műemlékvédelmi főfelügyelője a közgyűlés kulturális és környezetvédelmi bizottságának együttes ülésén.

Egyedülálló kincseket rejthet az Oppio-domb

Az Olaszországban szenzációt keltő bejelentést hétfőn, egy játszótérépítési indítvány vitája közben tette Eleonora Ronchetti.Az Oppio-domb két másik magaslattal együtt alkotja Esquilinust, a legnagyobbat és legmagasabbat a hét domb közül, amelyekre az ókori Róma épült.

Titus római császár (39-81) a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket az amfiteátrum látogatói számára,

s meglehet, hogy az i. sz. 80-ban átadott létesítmények végighúzódnak a domb alatt - emlékeztetett a műemlékvédelmi főfelügyelő.

Kép: Ancient History


Egy egész ókori városnegyed húzódhat a sportpályák alatt

A jelenleg park és sportpályák által fedett terület alatt egy egész Titus-korabeli városnegyedet lehetne feltárni, az ásatásokra azonban nincs pénz - mondta Ronchetti, aki szerint csak a régészeti lelőhely kiterjedését felmérő ásatásra több millió euró kellene.

A régészeti leletek feltételezett nagy mennyisége alapján egy második Pompejiről lehet beszélni - tette hozzá.

Az illetékes emlékeztetett arra, hogy az Oppio-dombon folyó ásatásokat 1998-99-ben közbiztonsági okokból leállították, a felásott területet visszatemették. Akkoriban Öcalan kurd gerillavezér Rómában kért menedéket, és hívei az ásatások környékén táboroztak.

Forrás: origo.hu

Kép: budavartours.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).