Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Június 02. 14:29, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Romlott az inflációs adat – csaknem két százalékkal lőtt mellé az MNB

Romlott az inflációs adat – csaknem két százalékkal lőtt mellé az MNB

A korábban előrejelzettnél lassabban csökken az infláció a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elemzése szerint. Ennek oka az olaj drágulása és a szabályozott árak, például a gáz árának nagyobb emelkedése. A belső kereslet változatlanul sz

Korábban az MNB azzal számolt, hogy az infláció üteme gyorsan süllyed, s már ez év második felében eléri a 3 százalékot. Az év eleji folyamatok azonban azt mutatják, hogy az olaj - főként a válságból kilábaló világgazdaság által támasztott kereslet növekedése miatt - erőteljesebben drágul. Emellett a magyarországi szabályozott árak, például a gázé is a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek. Fékezi viszont az inflációt a változatlanul alacsony belső kereslet, amely fokozatosan enyhülhet, a kamatok fokozatos csökkenése miatt az inflációval korrigált nettó reálkamat már nulla közelében van, ami mérsékli a megtakarítási hajlandóságot. A belső kereslet jelentősebben jövőre élénkülhet az MNB szerint.


Majd jövőre?


Mindezek alapján az MNB 4,9 százalékra felfelé módosította az idei inflációs előrejelzést, amely szerint jövőre várható a 3 százalék elérése, 2012-ben pedig 2,9 százalék lehetséges. A gazdaság reméltnél jelentősebb élénkülését is regisztrálta az MNB, a februárban jelzett enyhe, 0,2 százalékos visszaesés helyett 0,9 százalék növekedéssel számol 2010-ben, amiben azonban egyelőre szinte kizárólag az ipar és annak exportja játszik szerepet. A következő két évben egyaránt 3-4 százalék közti gyarapodást várnak.

Optimizmus


Abban nincs változás az MNB előrejelzésében, hogy a foglalkoztatottság késéssel követi a gazdaság élénkülését, első lépésben az exportra termelő vállalatoknál. Márciusban meglepő bérnövekedési adat látott napvilágot, legnagyobb mértékben, nyolc százalékkal a feldolgozóiparban. Ennek hátterében az áll, hogy a megnövekvő megrendeléseket elsősorban nem munkaerő-felvétellel, hanem a meglévő alkalmazottak intenzívebb foglalkoztatásával teljesítették. Az MNB szerint a versenygazdaság egészére jellemző a törékeny optimizmus, a vállalatok erősen visszafogott létszámbővítést hajtanak végre, inkább a meglévő állomány dolgozik többet.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.