Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 04. 07:15, csütörtök | Külföld

Romos település lett a világörökség része

Romos település lett a világörökség része

A japán sziget valaha a világ legsűrűbben lakott települése volt, de egy James Bond-filmből is ismerős lehet.

Hasima egy Nagaszakihoz tartozó elhagyatott sziget Japán délnyugati részén. A mindössze 160x480 méteres földdarabot falak védik a tenger hullámaitól, és alakja miatt Csatahajó-szigetnek (Gunkandzsima) is hívják.

A sziget a 19- század végétől kezdett el benépesülni, miután tengeralatti szénbányászatot folytattak ott. Fénykorában ötezernél is többel laktak ott, amivel akkoriban a világ legsűrűbben lakott települése volt. A lakó- és közigazgatási épületek mellett szentélyek, rendőrség, posta, óvoda, mozi, vendéglők, üzletek, szálloda és kórház is volt a szigeten, a villamos energiát és az ivóvizet pedig tengeralatti vezetékeken vezették be.

A bánya 1974-ben zárt be, a szigetet pedig mindenki elhagyta, hátra hagyva a gépeket, bútorokat és más használati tárgyakat. Sokáig tilos volt a területére lépni, 2009 óta azonban idegenvezetővel látogatható egy 220 méteres szakaszon. A romos épületek sokaknak ismerősek lehetnek a James Bond-filmek Skyfall című darabjából, amelynek egyik jelenetét itt forgatták. Az UNESCO 2015-ben világörökségi helyszínné nyilvánította.

Forrás: origo.hu

Kép: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yoko Miwa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).