Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rosszabbul járnak az egyházak az egykulcsos adóval - egyeztetnek a kormánnyal

Rosszabbul járnak az egyházak az egykulcsos adóval - egyeztetnek a kormánnyal

Továbbra is egyeztet a kormányzat az egyházakkal az egyszázalékos adó-hozzájárulások ügyében – értesült a Magyar Hírlap. Az idei bevallások során is többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát valamely egyház számára, mint tavaly, miközben a felajánlott összeg nagysága ezúttal is csökkent – derül ki Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes kimutatásából.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek már egy szeptember elején tartott sajtótájékoztató során beszélt arról, a Magyar Katolikus Egyház esetében mintegy húsz százalékkal apadt a felajánlott összeg az előző esztendőhöz képest, noha a NAV említett listájának továbbra is az első helyén szereplő történelmi felekezetet választók száma nem csökkent.

Sőt a minap közzétett adatok szerint a 2011. évre vonatkozó adóbevallás során 605 700 ember összesen 2 milliárd 297 millió 717 ezer forintot ajánlott fel a katolikus egyház javára, míg tavaly ez az összeg 2 milliárd 850 millió 747 ezer forint volt, csupán 601 695 adózótól. Erdő Péter úgy fogalmazott, ebből látszik, az egyházakat is érzékenyen érintik az adóügyi változások.

A felajánlások lajstromán második helyen álló Magyarországi Református Egyház közleménye szerint a 2011-ben bevezetett egykulcsos rendszernek, illetve a családi kedvezménynek komoly hatása volt. Mint rámutattak, az idén összesen 1,97 milliárd forinttal, 21,4 százalékkal kevesebb pénz folyt be a felajánlásokból az erre jogosult felekezetek felé. Bár háromezer-hétszázzal nőtt az adójuk egy százalékát a református egyháznak felajánlók száma, az adószabályok változása miatt 18,7 százalékkal csökkent a felajánlott összeg. Bölcskei Gusztáv református püspök már tavaly úgy nyilatkozott lapunknak, az egykulcsos szja bevezetése miatt az egyszázalékos felajánlások szisztémáját „gyökeresen át kell gondolni”.

A NAV kimutatása szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház 2012-ben 239 millió 290 ezer forinthoz jut hozzá 54 504 támogatója által – tavaly 54 429-en 300 millió 746 ezer forinttal segítették az egyházat. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) részére 5827 magánszemély 40 millió 347 ezer forintot ajánlott fel. Tavaly kettővel többen támogatták a szövetséget, akkor jóval nagyobb összeget, 65 millió 204 ezer forintot juttattak az egyháznak.
Az egyszázalékos felajánlások kiegészítésének mértékéről a református egyház egyeztet az egyházi kapcsolatokért felelős kormányzati szervvel, vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárságával, a lap úgy tudja, hasonlóképpen jár el a többi érintett felekezet is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk