Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Július 12. 07:37, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Rövidebb kérdőívvel gyorsabb segítség nyújtható az éhező családoknak

Rövidebb kérdőívvel gyorsabb segítség nyújtható az éhező családoknak

Módszertani változtatásokat javasol egy amerikai kutatócsoport annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék az éhező családok beazonosítását, és ezzel meggyorsítsák a segítségnyújtást.

Gyors kérdés, hatékonyabb segítség


A Marylandi Egyetem kutatói szerint le kell rövidíteni az eddig 18 kérdésből álló Household Food Security kérdőívet, amely azt hivatott eldönteni, hogy egy családot fenyeget-e az éhezés, és szükség van-e szociális segítségre. A kutatók szerint két egyszerű eldöntendő kérdéssel már biztonságos választ kaphatnak egy család állapotáról. A két javasolt eldöntendő kérdés a következő: 1. Az elmúlt 12 hónapban aggódtam amiatt, hogy elfogy-e az élelmünk azelőtt mielőtt pénzhez jutok, és be tudok vásárolni. 2. Az elmúlt 12 hónapban előfordult, hogy a vásárolt élelmiszer elfogyott, és nem volt pénzünk bevásárolni.


A kutatók az elmélet 30 ezer fős mintán való tesztelésekor arra az eredményre jutottak, hogy az első kérdésre az éhező családok 93 százaléka válaszolt igennel, míg a másodikra 82 százalék. Ez azt jelenti, hogy ezzel az egyszerű két kérdéssel magabiztosan beazonosítható az éhező családok döntő többsége - írja physorg.com.


Az eredményeik a kutatók szerint azért fontosak, mert a gyors teszttel lényegesen lerövidíthető az idő a probléma felismerése és a segítségnyújtás között. A kérdéseket gyorsan felteheti a szociális szektor bármelyik képviselője, és azonnal segítséget nyújthat az éhező gyermekeknek.

Az Egyesült Államokban az éhező gyermekeket azért is nehéz azonosítani, mert külsejükben nem tűnnek alultápláltnak. Szüleik ugyanis jellemzően a magas zsír és cukor tartalmú olcsó ételeket engedhetik meg maguknak, amely egyoldalú és egészségtelen táplálkozáshoz, továbbá elhízáshoz vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -