Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Augusztus 15. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Rövidesen Lébény lehet az El Camino legkeletibb, magyar végpontja

Rövidesen Lébény lehet az El Camino legkeletibb, magyar végpontja

A Győr-Moson-Sopron megyei - immár nyolcszáz éves - Lébény elsősorban Benedek-rendi apátsági templomáról ismert, amely két zarándokút kereszteződésén fekszik. A léb&

Az Ausztria felől érkezők Camino Plus néven folytatták Lébényig az El Camino néven ismert zarándokutat, amelynek egyik lehetséges útvonala az osztrák településtől Santiago del Compostelláig kiépített. A kezdeményezésnek köszönhetően néhány év múlva akár Lébény lehetne az El Camino legkeletibb, magyar végpontja.

A községen ráadásul a sárga csíkkal felfestett Szent Márton zarándokút is átmegy - Grazból Kimle felé haladva. Mivel egy helyi nyugdíjas lakos nemrég tárta fel a falu határában található összes keresztet és keresztény emlékhelyet, akad bőven látnivaló a vallási turistáknak.

Egy-két éven belül a vendégfogadáshoz szükséges infrastruktúra is kiépül Lébényben, köszönhetően annak, hogy a győri egyházmegyének a Lébényre és Győr-Káptalandombra beadott, turisztikai vonzerőt növelő pályázata mintegy hatszázmillió forintot nyert nemrégiben. Ennek harmadából turisztikai fogadóközponttá és kegytárgybolttá alakítják a régi lébényi plébániát, kijavítják a templom tetőzetét és restaurálják a külső, faragott köveket. Amennyiben idén lezajlik a papírmunka nagy része (közte a közbeszerzési pályáztatás), jövő januárban már át is adhatják a területet a nyertes kivitelezőnek, hogy 2011 végén már komfortosabb körülmények között fogadhassák a templom híveit.

Mivel az önkormányzat távlati céljai között szerepel a két zarándokúton álló, lerobbant falusi házak megvásárlása, felújítása, zarándokszállássá átalakítása, pár év múlva a templomlátogatók remélhetőleg már fontos vallási csomópontként tartják számon Lébényt.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.