Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2020. Március 24. 19:03, kedd | Belföld

Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója

Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója

A Fővárosi Közgyűlés, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízta meg a Vígszínház vezetésével.

A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult -, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk.

A közönségnek és a társulatnak pedig tartozunk azzal, hogy a város legnagyobb színházát nem hagyjuk bizonytalanságban ezekben a nehéz hetekben. A hosszú hónapokra elnyúló újabb pályázat helyett ezért tartom a legjobb döntésnek Rudolf Péter másfél évig tartó megbízását, aki első körben a szakmai bizottság többségének a bizalmát ugyan nem kapta meg, de a társulatét igen. És most az a legfontosabb, hogy béke legyen a Vígszínházban. Elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését!” – írta a főpolgármester.

Rudolf Péter 1959. október 15-én született Budapesten, szülei tanárok voltak. 1983-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, osztályfőnöke Horvai István volt. Jó pár évnyi szabadúszó tevékenység mellett öt éven keresztül tagja volt a Vígszínháznak, 2015-ben pedig a Centrál Színházhoz szerződött. Szerepelt egyebek mellett a Cha-cha-cha, a Szerencsés Dániel, a Jób lázadása, az Üvegtigris, a Hamvadó cigarettavég, a Kalandorok és az 1945 című filmekben. Állandó szereplője a Beugró című televíziós műsornak, ő rendezte az Üvegtigris folytatásait, illetve a Kossuthkifli című televíziós sorozatot is. Felesége Nagy-Kálózy Eszter színésznő, három gyermekük van.

Díjai:

Veszprémi tv fesztivál legjobb férfialakítás díja (1986)
Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (1990)
Jászai Mari-díj (1991)
Ajtay Andor-emlékdíj (1995)
Súgó Csiga díj (2001, 2004)
Kiváló művész (2002)
POSZT: Legjobb férfi alakítás (A MASZK Országos Színészegyesület díja) (2006)
Páger Antal-színészdíj (2011)
Story Ötcsillag-díj (2011)
Kossuth-díj (2013)
Budapest díszpolgára (2015)
MOB Fair play-díj (fair play a művészetben kategória) (2015)
Amfiteátrum díj (2016)
Magyar Filmdíj – legjobb férfi főszereplő (2018)

Forrás: papageno.hu

Fotó: Emmer László

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 28. 16:00, csütörtök | Belföld

Pünkösdkor sincs kamionstop

A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz teherkocsik a veszélyhelyzet idején hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon. A kamionstop a munkaszüneti napokon, így a pünkösdi hosszú hétvégén sincs érvényben

2020. Május 28. 14:06, csütörtök | Belföld

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén

Változik a vasúti menetrend a hosszú hétvégére, és szombattól életbe lép a balatoni előszezoni menetrend is, ugyanakkor a díjszabás is változik - közölte a MÁV-Start az MTI-vel csütörtökön reggel.

2020. Május 28. 09:05, csütörtök | Belföld

Visszatérhetnek a nézők a sportrendezvényekre

Csütörtöktől visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre.

2020. Május 28. 08:31, csütörtök | Belföld

Öten meghaltak egy balesetben Balatonkenesén

Öten meghaltak, amikor egy teherkocsi és egy kisbusz rohant egymásba csütörtök reggel a 710-es főút 5. kilométerében, Balatonkenese külterületén; a főutat lezárták