Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 20. 07:48, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Őrült terjeszkedés fenyegeti a természeti csodát

Őrült terjeszkedés fenyegeti a természeti csodát

Marokkó déli részén Marrákes kiterjedt, ezredéves pálmaerdeje nagy veszélybe került.

A vízhiány, a gyors városiasodás, a gigantikus turisztikai beruházások és az új golfpályák az oázis létét fenyegetik – ám egyidejűleg ambiciózus program is indult a zöld csoda megmentésére.

Tíz évszázaddal születése után a festői pálmarengeteget, Marokkó egyik legszebb nevezetességét egyszerre sújtja az éghajlat változása és az ember által okozott pusztítás. A 16 ezer négyzetkilométeres oázis, ahol pálmafák százezrei nőttek, területének 30 százalékát elvesztette az utóbbi 20 évben a szakértők szerint.

A pálmaerdő kellős közepén a környezetvédelem szempontjait semmibe vevő módon felépített, nagy vízigényű turisztikai létesítmények gyorsítják a romlást, és felborítják az ökológiai egyensúlyt. Nur-Eddin Laftuhi hidrogeológus „valóságos bűnnek” tekinti a golfpályák „irracionális terjeszkedését”. A házainak színére utalva okkersárga városnak becézett Marrákes az ország idegenforgalmi ékessége. A várost körülvevő havas hegycsúcsok a központból is jól láthatók, igazi képeslaptáj tárul a turisták elé. Csakhogy Marrákes környékén ma már nem kevesebb mint tíz, igen sok öntözést igénylő golfpálya működik, közülük kettő magában a pálmaoázisban létesült – és még vagy egy tucat vár engedélyre.

A hely olyan felkapottá vált, hogy a híres Club Méditerranée is nagy üdülőközpontot hozott létre az oázisban, három uszodája és saját golfpályája fogadja a vendégeket a pálmák között. Mindez nehezen egyeztethető össze Marrákes történetével. Az 1062-ben Juszuf ibn Tasfin, az Almoravida-dinasztia első uralkodója által alapított város neve etimológusok szerint a berber amur (ország) és Akus (Isten) szavak összevonásából született, azaz jelentése: Isten földje, vagy más szavakkal Szentföld. Ez az álom ma aligha illik a már csaknem egymillió lakosú városra, amelyben számtalan elegáns szálloda, úszómedence és rijad (hagyományos épület, amely egy belső udvart vesz körül) található.

A rijadok egy részét jómódú marokkóiak és gazdag külföldiek vásárolták meg, és így a kevésbé tehetős rétegeket a város peremére szorították. A pálmaliget fogyatkozó lakói keserűen kommentálják a változásokat. „A patak éppen ott folyt, ahol most állunk. A forrás ott volt, a túloldalon. Mindenfelé víz csobogott. Ám amióta megkezdték a villák és a hotelek építését, a víz eltűnt” – háborog egy helybéli.

A pálmaerdő megóvására 2007-ben a helyi hatóságok nagyszabású programot indítottak: 430 ezer pálmacsemetét kívántak elültetni. „A 2010-ben felavatott szennyvíztisztító központnak és a már működő új kutaknak köszönhetően jelentős mennyiségű víz áll rendelkezésre a cél megvalósításához – állítja Abdelilah Mdides, az oázis megőrzésére szolgáló projekt igazgatója. – Több százan dolgoznak a terv megvalósításán, csemetéket ültetnek és gondozzák az elöregedő pálmákat. Már 415 ezer pálmacsemetét ültettünk el, jól fejlődnek, zöldek a hajtásaik és szép a koronájuk.”

A szakember saját megfogalmazása szerint derűlátó, de realista. „Annyi vizünk nincs, hogy új pálmaerdőt teremtsünk, de a beruházásnak köszönhetően megmenthetjük a régit” – reménykedik a pálmaóvó terv irányítója.

Címkék: Marokkó, pálma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során