Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 11. 07:07, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Saját magának tartozik az adóhivatal

Saját magának tartozik az adóhivatal

2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított a NAV, mint 2011-ben fél év alatt.

Márciusban naponta közel 3000 cég ellen indult NAV végrehajtás, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt – áll a Bisnode csoporthoz tatozó, Partnercontrol.hu céginformációs szolgáltató elemzésében. Az adóhatóság ráadásul önmaga ellen is végrehajtást indít – állításuk szerint ez kivételes esetnek számít.

A végrehajtások növekvő száma azt jelzi, hogy üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég alap és pénzügyi adatait megvizsgálni, hanem a céget érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni, mivel a cég kockázatosságára, fizetőképességére vonatkozóan olyan információkat is elárulhat, ami máshonnan nem tudható meg. Az úgynevezett egyéb negatív események vizsgálata esetén tájékozódhatunk például az APEH adószám- felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról. Ezek utalhatnak akár a cég fizetőképességének csökkenésére is, ezért szerződéskötés esetén célszerű mérlegelni ezen eseményeket és hatásukat, valamint szükség esetén fizetési biztosítékot kérni utólagos fizetés engedélyezésekor.

A NAV végrehajtások számának növekedését jelzik, hogy 2010-ben több mint 370 ezer ilyen eseményt regisztráltak, 2011-ben pedig több mint 420 ezret. Havi bontásban is látszik az emelkedő tendencia, azaz a NAV egyre több végrehajtást kezdeményez, ami a cégek fizetőképességének romlását, és a NAV szigorítását is jelzi. 2010-ről 2011-re pedig a 100 és 10 millió feletti adótartozók száma is megemelkedett.

A legérdekesebb, hogy 2012. április 1. óta maga a Nemzeti adó- és Vámhivatal is szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján. Mint kiderült, a bejegyzés nem tévedés: az adóhivatal a Figyelőnek megerősítette a végrehajtás tényét – amit szűkös költségvetésükkel indokoltak. Így a NAV tulajdonképpen saját magának tartozik, bár azt a lappal nem közölték, mekkora és milyen eredetű adósságról van szó, illetve hogy mikor keletkezett a hiány. A NAV mindenesetre megtalálható az interneten közzétett adóslistán is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.