Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Március 03. 12:35, szombat | Helyi
Forrás: HírTv

Sallai: "Minimum négyezer darab homokzsákkal indulunk mindenhol!"

Sallai:

Jóllehet rendkívüli árvízi esemény kialakulására nem számít idén Győr-Moson-Sopron megyében a katasztrófavédelem...

az osztrák és német területeken elkezdődött hóolvadás, és a tavaszi esőzések miatti váratlan veszélyhelyzetekre igyekeznek felkészülni a szakemberek. A honvédségnél, a katasztrófa- és a polgári védelemnél is gyorsítja a beavatkozást a törvényi és jogszabályi háttér változása, amely a mentés emberi és eszközhátterét hivatott a korábbiaknál rugalmasabban biztosítani - számolt be a Hír TV.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyt és Mezőörsöt két éve egymás után háromszor öntötte el a Cuhai-Bakony ér. Miután vészhelyzetet rendelt el a kormány, a gátakon védekezők a honvédségtől is jelentős segítséget kaptak. Az azóta megváltozott jogszabályok a jövőben további könnyítéseket adnak egy hasonló beavatkozáshoz.

Tokovicz József főigazgató, Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal: "A kirendelési jogosultságok is lényegesen megkönnyebbültek, erre csak egy példát mondok, míg korábban a vezérkari főnök, a honvéd vezérkar főnöke 100 katonát rendelhetett ki előzetes jóváhagyás és engedélyezés nélkül, ez megduplázódott, tehát 200 főt bármikor saját hatáskörben kirendelhet katasztrófa-elhárítási célból."

A megyei katasztrófavédelemnél 70 tagú, gyors beavatkozásra készen álló polgári védelmis alakulatot szerveztek, és felkészültek egy, akár hosszan elhúzódó árvízi védekezésre is.

Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató: "Minimum 4 ezer homokzsákkal indulunk mindenhol, ahol erre szükség lehet, valamint minden tűzoltót ellátunk melles csizmával, tehát be tudnak avatkozni, nem kell a vízbe belemenniük, éppen a tegnapi napon hoztak még további 130 melles csizmát, és ezek mind kiosztásra kerülnek. Másik része pedig az önkéntes mentőcsoportnak van fenntartva, tehát akik azonnal be tudnak avatkozni, de úgy a világítóeszközök, mindenkinek háromnapi hideg élelmet, illetve különböző tisztálkodási holmikat tartalmazó egységcsomagot készítettünk el."

A pénteken megalakult megyei védelmi bizottság elnöke úgy véli, a kormány célja a jövőben is a káresemények megelőzése lesz.

Széles Sándor kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke: "Nem arra akarunk alapozni, hogy majd a vis majorból kaphatnak kárenyhítési pénzt, hanem előzzük meg együtt a kárt. Természetesen a törvényi módosulás miatt ebben is van változás, bár jelen pillanatban nem látok olyan nagy elmozdulást, hogy az anyagi erőforrásokat korlátlan mértékben használhassák, tehát korlátozott, zárolt pénzeszközök vannak, amelynek a felhasználását csak vészhelyzetben fogja a kormány feloldani."

Széles Sándor hozzátette: a jövőben ellenőrzik, hogy minden elöntéssel fenyegetett település rendelkezik-e árvízkár-elhárítási tervvel, s ahol ez nem áll rendelkezésre, ott segítséget nyújtanak az elkészítéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.