Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sérült gyerekek lovasterápiás táborai Fóton

Sérült gyerekek lovasterápiás táborai Fóton

A MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának támogatásával 4 hét alatt összesen 58, különböző típusú sérüléssel élő gyermek táborozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában. A gyermekek életkora 5 és 18 év között változott, többségük iskolás- kisiskolás korú volt. A táborok megszervezését évek óta támogatja az Alapítvány.

A négy, egyenként egy hetes élményterápiás tábort a résztvevő gyermekek sajátosságainak, életkorának megfelelően, különböző vezérfonalra fűzve, más-más tematikával tervezték meg a terapeuták, ezáltal is elősegítve a terápiás célok elérését. Mind a négy tábor fő eleme a ló és a lovaglás nyújtotta élmények és tapasztalatok. A látássérült gyermekek „Lókötők” táborában 22 vak és halmozottan sérült gyermek vett részt. A tábor keretét egy 'mese' adta, melyet a gyerekek közösen találták ki a hét folyamán.

Mindenki szerepet választott, majd saját jelmezt készített magának. A résztvevőknek csapatokat alkotva közösen kellett az akadályokat legyőzniük. A próbatételek lovon és ló nélkül egyaránt zajlottak, ügyességet, valamint kitartást, bátorságot igénylő feladatok végrehajtásával. A fóti terápiás központban szenzoros park, kalandpark, mászóvár, játszótér, fűszerkert is a gyerekek rendelkezésére állt. Minden sikeres próbatétel után egy 'fabatka' járt jutalomként, s természetesen a cél csapatonként a legtöbb fabatka összegyűjtése volt.

A gyermekek fejlesztéséről négy lovasterapeuta, egy fejlesztő pedagógus, egy hidroterapeuta, két kézműves, egy logopédus, egy szomatopedagógus, egy gyógytornász, és hat gyógypedagógus gondoskodott. Munkánkat segítette egy gyógypedagógiai asszisztens, két nevelő tanár, és két állandó lovasterápiás segítő is. A táborokban összesen 14 önkéntes segítő működött közre.

A „Honfoglalás táborban” 12 fő különböző típusú sérült gyermek vett részt: tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, és halmozottan sérült gyermekek. A tábor alapötlete azt a célt szolgálta, hogy a gyerekek további ismereteket szerezzenek történelmünkről, a magyar nép eredetéről, képességeiknek, életkoruknak megfelelő szinten. Mivel a magyarok történelme elválaszthatatlan a lovakétól, így a lovasterápiás fejlesztő foglalkozások is szerves részeit alkották a tábor programjának. A kreatív foglalkozásokon a táborozók elkészítettek egy igazi „jurta falut” anyag lovakkal, figurákkal, tűzrakhellyel, levendulával töltött, saját maguk által festett illatzacskót, turulos medált, rovásírásos medált készítettek a gyerek.

„A fehér ló mondája” táborban a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói közül 12 fő vett részt. A táborlakók közösen kutatták a régmúlt emlékeit, fedezték fel a honfoglalás korát, és a fehér ló történetén keresztül Pannónia elfoglalását. A táborlakóknak az egy hét alatt lehetőségük nyílt megismerkedni a honfoglalás kori emberek életével, kultúrájával, szokásaival, kiváló környezetben, jól képzett lovakkal. A projektzárás keretében a gyerekek a maguk készítette jelmezekben és díszletek között eljátszották A fehér ló mondáját.

A „Hupikék Törpikék” táborban szintén 12 gyermek vett részt, ahol a tábor kerettörténetét a jól ismert „Hupikék Törpikék” mese adta. A tábor során a Törpikék számos kalandba keveredtek, számos nehéz helyzetet, problémát kellett megoldaniuk, de ebben mindig segítségükre voltak „Táltos paripáik”. A tábor során a lovasterápiás foglalkozások kiegészültek különböző kreatív foglalkozásokkal, amelyeken a gyerekek elkészítették Aprajafalvát a gomba házikókkal, mindenki készíthetett magának mozgatható Hupikék Törpikék figurát és a Törpikék kék színű paripáját is. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna foglalkozásokon is a komplex gyógypedagógiai fejlesztésre helyezték a hangsúlyt. A szenzoros park használata során igyekeztek a gyerekeket sokféle típusú ingerhez juttatni annak érdekében, hogy a szenzoros ingerfeldolgozás zavarai csökkenjenek náluk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.