Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Augusztus 24. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Sok betegnek gyógyszerre sem futja

Sok betegnek gyógyszerre sem futja

Minden második krónikus beteggel előfordul, hogy nem tudja kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert nincs rá pénze, derült ki egy most készült felmérésből – számol be a Magyar Nemzet.

 
A Szinapszis Kft. által végzett kutatás szerint a válaszadók 13 százalékával rendszeresen, míg 43 százalékával ritkán előfordul, hogy nem tudja kifizetni az orvos által felírt medicinát.


Rosszabb a helyzet az alacsony, ötvenezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezők körében: 27 százalékuk rendszeresen otthagyja valamelyik medicinát a patikában, mert nem tudja kifizetni. További 52 százalékukkal ritkán ugyan, de megesik ez.


A felmérés azt is vizsgálta, hogy a betegek mennyire tartják be az orvos utasításait a gyógyszerek szedésénél. Kiderült: a vényköteles készítményt folyamatosan használó krónikus betegek 23 százalékánál előfordul, hogy módosítják az előírt dózist - sokszor a doktorral való egyeztetés nélkül -, két százalékuk pedig egyáltalán nem tartja be a szakember utasításait. A válaszadók háromnegyede viszont mindig úgy szedi a felírt medicinákat, ahogyan azt az orvos előírta.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.