Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Július 26. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Sok mindenre gyógyír, mégis betegséget okozhat

Sok mindenre gyógyír, mégis betegséget okozhat

Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyom vizelethajtó, de reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzőszervi megbetegedések kezelésére is ered

A klímaváltozás következtében a korábban jól bevált pollennaptár egyre inkább felborulni látszik. Az allergiás betegek az előző évekhez képest hosszabb pollenszezonra számíthatnak. Az allergén növények virágzása napokkal-hetekkel korábban megkezdődik, a pollenszórás azonban a megszokott időszakban ér véget. Az időjárás-változások hatására napjainkban egyre elterjedtebb a csak kevesek által ismert, de erős allergén, a falgyom - magyarázza dr. Magyar Donát aerobiológus. A csalánfélék családjába tartozó növényt egy nemrég végzett vizsgálatban jelentős, új allergénként mutatták ki, az ellene termelődött specifikus ellenanyag (IgE) alapján, allergiás betegtől gyűjtött vérmintákból.


Poratka-, penészgomba-allergiások figyelem!


Az allergiás betegeknél gyakori, hogy az évek múlásával újabb allergiák jelennek meg. Kezdetben a panaszok csak egy allergén növény hatására jelentkeznek, a későbbiekben más fajok is hasonló tüneteket válthatnak ki. A Pediatric Pulmonology folyóiratban közölt vizsgálat alapján a falgyomallergia is gyakran épül valamilyen korábbi, beltéri allergénnel szemben fennálló allergiás betegségre.

Udvarokon, romfalakon


A kora nyári időszakban az erősen allergén csalánfélék (Urticaceae, csalán, falgyom) virágpora adja a légkör pollentartalmának túlnyomó részét, 50-80 százalékát. A falgyom virágzása is hosszan elhúzódó, júniustól szeptemberig tart.

A falgyom a mediterrán területek egyik legfőbb allergénje, a romos várfalakon tömegesen található - a neve is innen ered. E növény hazánkban is őshonos, a dunántúli gyomtársulásokban, szikla- és szurdokerdőkben nem ritka. A városokban is előfordul, főleg az árnyas udvarokban, parkokban találkozhatunk vele. Érdemes szétnézni a sövények, ciprusfélék alatt, ahol szinte észrevétlenül bújik meg ez a kevésbé feltűnő növény. Gyakran nagyobb állomány alakul ki városi bérházak zárt előkertjeiben, ahonnan a nyári melegben nyitva hagyott ablakokon át a lakásokba zúdul a virágpora. Ilyen esetekben kaszálással, kézi gyomlálással el kell távolítani, de ezt a munkát lehetőleg ne az allergiás beteg végezze. Gyomlálás közben viseljünk pormaszkot, zárt ruházatot. A falgyom helyett szintén árnyékkedvelő, talajtakaró növényzetet telepítsünk, például gyöngyvirágot, kis meténget vagy borostyánt.

Vigyázat, keresztallergia!


A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. A falgyomra allergiás betegek számára ez okból javasolt a pisztácia fogyasztásának kerülése.


www.allergiakozpont.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.