Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Október 14. 11:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Sokkoló szimuláció Győrben: minden harmadik diák találkozott a droggal

Sokkoló szimuláció Győrben: minden harmadik diák találkozott a droggal

Győrben minden harmadik középiskolás diák kapcsolatba került már valamilyen drogkészítménnyel.

A győri önkormányzat a mentők és a rendőrség bevonásával olyan szimulációt tartott, amellyel sokkolni akarta a fiatalokat. Több ezer középiskolás nézte végig, hogy egy átmulatott éjszaka után hogyan fordul tragédiába öt, drog hatása alatt álló diák éjszakai száguldozása.

A felmérések szerint a diszkó balesetet szenvedett fiatalok többsége azt sem tudja, hogy milyen számon kell felhívni a mentőket, vagy a rendőrséget.

A szimuláció szerint az öt, a szórakozóhelyről alkoholos és drogos állapotban autóval elinduló fiatal ütközik egy másik gépjárművel.

A győri önkormányzat úgy látja, a prevenciós előadások nem vezettek igazán eredményre. Ezért döntöttek a sokkoló gyakorlat mellett.

Páternoszter Piroska oktatási és szociális főosztályvezető, Győr: "Azt tapasztaljuk, hogy bizony nagyon sok fiatalt érintett már, aki elment szórakozni, alkoholt fogyasztott, drogot is, és utána kocsiba ülnek. Hiába van a figyelemfelhívás, hogy ennek milyen veszélyei vannak, sokszor látunk ilyen balesetet, és nemcsak a filmekben történik így, hanem a városban is."

A szakemberek a kábítószer megjelenésének és elterjedésének drámai emelkedéséről számolnak be.

Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátor, Győr: "1994 óta nagyjából 5 éves periódusokban vannak adataink, a 94-es adat, hogy hányan próbálták már legalább egyszer az életükben az illegális kábítószereket, 7 % volt, a legutóbbi, 2009-es felmérésünk már 34 %-os érintettséget mutat, ami azt jelenti, hogy minden harmadik fiatal már legalább egyszer fogyasztott drogot."

A tragikus baleset szimulációjának az volt a célja, hogy elgondolkodtassa a jelenlévő több ezer középiskolást az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.