Városlista
2020. június 3, szerda - Klotild

Hírek

2010. Január 22. 13:55, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Sólyom kiírta a választások időpontját

Sólyom kiírta a választások időpontját

A lehető legkorábbi dátumra, április 11-ére írta ki a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját Sólyom László államfő.

A köztársasági elnök április 11-ére kiírta a 2010-es országgyűlési választások első fordulóját, a második forduló pedig április 25-én lesz. A hagyományoknak megfelelően idén is mindkét nap vasárnapra esik. A pénteki bejelentéssel hivatalosan is elkezdődött a választási kampány. Sólyom László az eddigi szokásoktól eltérően közleményben tudatta, hogy mikor lesznek a választások.

Sólyom az előző országgyűlési választások idején is nagyjából hasonló időszakban közölte, hogy pontosan mikorra írja ki az akkori fordulókat. 2006. január 19-én jelentette be, hogy április 9-én lesz az első és április 23-án a második forduló. Beszéde nem egészen másfél perces volt és a televízió is közvetítette. Az itthoni voksolás időpontjai mellett közölte még a külképviseleti szavazások időpontját, valamint azt, hogy az országgyűlési választások kitűzéséről szóló határozatát a Magyar Közlönyben közzéteszi.

2006-ban az államfő jelezte, hogy a választások napjának kitűzése előtt nem egyeztetett a pártokkal, mert mint többször nyilatkozta: erre őt az alkotmány nem kötelezi.

Elemzők négy éve azt mondták az időpont bejelentése után: az előzőhöz képest rövidebb lesz a kampány, és kiélezett, mert csak így lehet sokakat rávenni arra, hogy elmenjenek szavazni.

(FH, lanchidradio.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 18:06, kedd | Belföld

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.