Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 01. 15:08, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Magyarország nagyon megérett már a megújulásra, a 2010-es választási év alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre - mondta újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. Sólyom László megfogalmazása szerint

A változás szükségét mindenki érzi, és sok politikus is tudja, hogy mit akarnak az emberek - mondta az államfő. Sólyom László hozzátette: a politika szükséges alkotórésze az újrakezdésnek, de csalódni fog, aki az újat, és az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja. A választás nagy esély, ám csupán a kezdet. Ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet - fogalmazott.

A választási döntésünknek súlya van - hangsúlyozta az államfő. Ez olyan következményekkel jár, amelyek nemcsak a négy éves ciklusra, de annál is tovább érnek. Ezért felelőssége teljes tudatában kell döntenie minden választópolgárnak arról, kinek ad felhatalmazást. „Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni" - mondta.

Az államfő szerint világosak az állammal szembeni elvárások és a feladatok. Ilyen a közbiztonság, a törvényes rend garantálása; a gazdaság olyan szabályozása, amely munkát biztosít, a szegénység enyhítése és az ország tekintélyének helyreállítása a világban.

Újévi beszédében az államfő úgy fogalmazott, hogy korrupcióban fuldoklik az ország. Sólyom László szerint ez teszi tönkre a tisztességes versenyt a gazdaságban, az intézményekben pedig a tisztességes működést. A korrupcióhoz legalább ketten kellenek, ezért megszüntetéséhez az állam legszigorúbb fellépése mellett az is kell, hogy a korruptság szégyenét az emberek többsége le akarja vetni - tette hozzá az államfő.

Az államtól családbarát politikát követelhetünk, ám ehhez először összetartó, gyermekeket nevelő, szerető légkörű családok kellenek - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Sólyom László kiemelte a családok és az iskolák együttműködésének fontosságát. Az államfő szerint az iskoláknak olyan közösségekként kellene működniük, amelyek biztos értékekre, tisztességre nevelnek, és minden gyereket a maga legjobb képességei szerint, önbizalmat adva készít fel egy megelégedett és értelmes életre.

Az államfő ünnepi beszédében örökségnek nevezte a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, történelmünket és magyarságtudatunkat, amely közös kincse minden magyarnak határoktól és állampolgárságtól függetlenül.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.