Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu | Csibra Tibor

Sötét pincében tartották az elrabolt magyarokat

Sötét pincében tartották az elrabolt magyarokat

Nyomorúságos körülmények között sínylődtek hetekig azok a magyarok, és szírek, akiket csaknem két hete raboltak el ismeretlenek Szíriában.

Egyikük az MNO-nak elmondta, hogy a túszejtők fiatal, fundamentalista arabok voltak, akik nem tartoznak sem a kormányoldalhoz, sem a felkelőkhöz. A hat férfit a kormányhadsereg szabadította ki, a magyarok napokon belül hazautazhatnak.

Kiszabadult szombaton hajnalban fogságából az a három magyar, illetve három szír féfi, akiket csaknem két hete raboltak el ismeretlen tettesek Szíriában – tudta meg az MNO. Honfitársaink a körülményekhez képest jól vannak, jelenleg hazánk damaszkuszi nagykövetségén tartózkodnak. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója egy kőszegi rendezvényen nemrég jelentette be, a szervezet szakemberei mihamarabb útra kelnek, hogy biztonságos körülmények között szállítsák haza a kiszabadított túszokat, aki Hajdu szerint három-öt napon belül térhetnek vissza Magyarországra.

Tudósítónk jelen volt azon a budapesti XI.kerületi Rotana kávézóban tartott rögtönzött sajtóeseményen, amelynek keretében a hely tulajdonosa, Huszein Ali a Skype-on tudott beszélni az egyik kiszabadított szír férfival, Ibrahim Hasszannal. A szintén szír nemzetiségű Huszein Ali évtizedek óta él Magyarországon családjával, és ő volt az első, aki itthon értesült a túszdráma szerencsés végkimeneteléről, s ő számolt be erről hazája budapesti nagykövetségének is.

Ibrahim Hasszan arról számolt be, hogy elrablóik igen mostoha körülmények között tartották őket fogva, az eltelt tizenkét nap jelentős részét egy sötét pincébe zárva töltötték. Mosakodni nem volt lehetőségük, fogvatartóik néhány konvzervet, és egy kevés vizet adtak nekik. Hasszan beszámolója szerint az őket túszul ejtők fiatal, inkább a kamaszkoruk vége felé járó fiatalemberek voltak, akik nem tartoztak sem a szíriai hadsereghez, sem a lázadó erőkhöz. Hasszan úgy gondolja, hogy a jelenlegei szíriai káoszban tömegével felbukkanó újabb, és újabb fundamentalista csoportok egyikéhez tartozhatnak, arról nincs információja, hogy a túszejtők éltek-e valamilyen követeléssel bármely állam, vagy szervezet felé. Elmondta, hogy őket – az elrabolt magyarokat és szíreket – nem kínozták meg, de a körülmények miatt, amelyek között napjaikat tengették, folyamatosan életveszélyben voltak. Információik voltak arról, hogy elrablóik más embereket is foglyul ejtettek, s kínozták, vallatták őket, sőt, gyilkosságokról is hallottak. Fogvatartásuk környékén folyamatos harcok dúltak, de az utóbbi napokban úgy érezték, mintha alábbhagyott volna a túszejtőik figyelme, és érdeklődése, majd elrablóik kezdtek elmaradozni. Ezt kihasználva tettek szert egy másik túszul ejtett csoporttól egy mobiltelefonra, amelyen az egyik szír férfi értesíteni tudta családját. A hívásokat vélhetőleg a kormányhadsereg is bemérte, s katonáik így már célzottan kereshették az elrabolt csoportot, s végül ők szabadították ki őket.

A magyarokkal együtt elrabolt szírek közül kettő Magyarországon él, ők információink szerint üzleti célból utaztak hazájukba honfitársainkkal. Ibrahim Hasszan tíz évig élt Budapesten, a műegyetemen végzett villamosmérnökként, majd családjával együtt visszatért Szíriába. Hasszannak nincs érvényes tartózkodási engedélye Magyarország területére, ugyanakkor a szíriai belpolitikai helyzet miatt az európai uniós országok is vonakodnak vízumot adni szír állampolgároknak. Ibrahim Hasszan így kénytelen ott tartózkodni családjával, ahol nem rég elrabolták. Egyelőre nem tudni, hogy a térségbe utazó TEK szakemberei, vagy a magyar Külügyminisztérium tud-e tenni valamit a férfi, és hozzátartozói biztonságának érdekében.

Az áprilisban szintén Szíriában elrabolt két magyar mérnök sorsa továbbra is ismeretlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.