Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Július 04. 14:29, vasárnap | Sport
Forrás: HírTV

Spanyolország kiszenvedte

Spanyolország kiszenvedte

Csalódhatott, aki gólzáporos hispán győzelmet várt a Spanyolország–Paraguay vb-negyeddöntőn. A meccset viszont látni kellett, az események mindenkit kárpótoltak: szinte követhetetlenül jöttek a tizenegyesek a 60. perc táján, mégis a h

Elődöntős ellenfélre várt az Argentínát laposra (4-0) verő Németország a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, méghozzá spanyolajkúra. De ha bárki is azt hinné, a szombat esti Paraguay-Spanyolország-találkozó kimenetele, jelesül a hispánok győzelme borítékolható, tudjon róla, a dél-amerikai államban is spanyolul beszélnek. Talán éppen ezért sem véletlen a FIFA „leleménye" - összefüggésben azzal, hogy több világhírű bíró is rosszul teljesített a vb eddigi heteiben -, hogy guatemalai, tehát e nyelven élő sípmester húzhatta magára a sárga-fekete ruhát a johannesburgi estén.


Íme, néhány érv, hogy miért is nem volt ez előre lefutott mérkőzés: a tornán Paraguay veretlenül végzett csoportja élén - megelőzve a regnáló világbajnok Olaszországot is -, míg Spanyolország a remekül védekező Svájctól - igaz, még az első körben - kikapott. És talán ezen a vonalon kereshettük a meccs kulcsát: mire lesz képes a hullámzó teljesítményű spanyol támadósor ellen a paraguayi védelem, amely a tornán eddig mindössze egyetlen gólt kapott? Meglepő adat még talán: a jelenlegi Európa-bajnoki címvédő sosem jutott korábbi futballvébén a legjobb négy közé, tehát a történelmi lehetőség most adott volt. (Paraguayon emiatt nem volt teher, már most elérték legjobb vb-szereplésüket.)


Mint ahogy adott volt a világranglista 32. helyén tanyázó dél-amerikaiaknak is, hogy elkapják a Brazília mögött második Villáék grabancát - közös futballtörténelmük során először -, ennek megfelelően a Santa Cruz nélkül felálló Paraguay ellenfele letámadásával kezdett. Az első helyzet Santana előtt adódott, de némi hangolás még ráfért a játékára. A 9. percben aztán Riveros fejelhetett volna gólt, igen szellősen álltak körülötte a spanyol belső védők. A tengerentúli kontinens becsületéért utolsó előtti válogatottként (Brazília, Argentína és Chile kiesett, Uruguay elődöntős) küzdő alakulat eközben nemigen engedte ellenfelét tizenhatosa környékére, az első Xavi-lövésre majd' fél órát várni kellett. Tíz perccel az első játékrész lefújása előtt aztán megint a „La Albirroja" riogatott egy szélvészgyors kontra formájában, Morel Rodríguez beadására Cardozo repült fejjel előre, de nem elég gyorsan. Még a félidőbe egy paraguayi gól is belefért, igaz, Valdez találatát a partvonalnál kocogó asszisztens les miatt érvénytelenítette - némileg vitatható bírói döntés, de ha jogos is, nem árt emlékezni, hogy a spanyolok javára már nem először tévedtek a világbajnokságon (Villa Portugália ellen szerzett, győzelmet érő lesgóljára gondolunk...).


Szünetben tehát 0-0 volt az eredmény, s már érintettük a közös történelmet, ami éppen a gólcsend miatt részletezésért kiált: háromszor találkoztak eddig a felek, kétszer végeztek gólnélküli döntetlenre, a harmadik összecsapáson pedig 1-0-s félidei paraguayi vezetés után 3-0-re az európaiak győztek. Tehát haladtunk a 0-0 felé.
 

Az 50. percben történt valami, ami eddig a vb-n nem: Paraguay védelme hibázott - de hiába. Amint Villa hozzájutott a Jabulanihoz, sikeresen kergették ki vele az alapvonalig. A spanyolok látványos tanácstalanságát Vicente del Bosque mester az 56. percben megunta, és a vb-n eddig hangyányit sem mutató Fernando Torres (csatár) helyett a kreatív Cesc Fabregast (középpályás) dobta a gyepre. És következett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság talán legizgalmasabb 5 perce. 57.: balról érkezett egy paraguayi szöglet, bent pedig Da Silvát és Carozót is eltüntették Piquéék, jogosan mutatott a büntetőpontra a játékvezető. Piqué sárga lapot kapott. 58.: a megítélt büntetőt Cardozó végezte el, aki a vb-n már talált be tizenegyesből, de ezúttal nem, Casillas magához ölelte a pontatlan lövést. 59.: Casillas kirúgása után Villáig jutott a labda, aki szemben Villarral elesett - kicsit zavarták hátulról -, tizenegyes és sárga Alcaraznak! 60.: Xabi Alonso állította le a labdát, nekifutott, gól - de Batres újrarúgatta, mert túl korán szaladtak be a spanyolok a büntetőterületre. 61. perc: Xabi Alonso újra leállította a labdát. 62. perc: Villar kivédte Alonso megismételt tizenegyesét, a lepattanóra startoló Fabregast Villar kíméletlenül elgázolta, de Spanyolország nem rúghat harmadszor. 62. perc: a johannesburgi stadion nézőserege hitetlenkedve bámulja a két karikát a kivetítőn...

És azt hihettük, hogy ezt az öt percet nem lehet felülmúlni. De igen! Iniesta kezdett óriási szólóba a paraguayi térfél közepén, majd miután három szembejövő „ellenséget" is földre vitt egy-egy testcsellel, önzetlenül a jobbról érkező, friss Pedro elé tálalt, aki százszázalékos helyzetben rágurított a kapufára. A kapufáról azonban a védők gyűrűjében ácsorgó David Villa elé pattant, aki szintén a kapufára belsőzött, majd a Jabulani véget nem érőnek látszó túrára indult a gólvonalon, és a túlsó léc belső oldaláról végül a hálóba vánszorgott. Pár perccel e vége előtt megszerezte a vezetést Spanyolország, David Villa ötödik gólját lőtte Dél-Afrikában! De az összecsapásnak még nem volt vége. Cardozo a 89. percben óriási helyzetben lépett ki, majd belepüfölte a labdát Casillasba, az ismétlést ugyanő kispárgázta Barrios kísérlete után. Az ellentámadásból Pedro iramodott meg jobboldalt, elszaladt egészen a paraguayi tizenhatosig, majd középen a második hullámban teljesen egyedül érkezett Villa, de Villarba rúgta a labdát. A dél-amerikaiak is villámgyorsan feljöttek a támadással, aminek a végén Santana láblendítése nem a labdán, hanem Ramos arcán csattant, horrorisztikus jelenet volt... A lefújás előtti pillanatokban még Santa Cruz is egyenlíthetett volna, de a vb-n folyamatosan javuló Spanyolország végül megérdemelten jutott a legjobb négy közé, ahol Németországgal találkozik a jövő héten. A legjobb négy közt három európai csapat is található, a másik ágon Uruguay Hollandiával találkozik. Ne borítékoljunk semmit!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

2024. Április 26. 06:41, péntek | Sport

Nem várt izgalmakat hozott a Mezőörs és az Unione csatája az Amatőr Kupa döntőjében

Az Unione FC nyerte csütörtökön a labdarúgó Amatőr Kupát.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.