Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 01. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Sragner László: "Életmentő lehet a 21 milliárd forintos bértámogatás!"

Sragner László:

A Vállalkozók Országos Szövetségének Győr megyei elnöke szerint életmentő lehet az a 21 milliárd forint.

Amelyre azok a munkáltatók nyújthatnak be igényt, akiknek a bérkompenzáció során gondot jelent az ötszázalékos elvárt béremelés kifizetése.

A kormány célja, hogy az új támogatással 25-30 ezer vállalkozás, ezáltal közel 400 ezer munkavállaló jusson konkrét segítséghez. Az állam összesen 178 milliárd forintot fordít idén a bérkompenzációra.

Az év eleji áfa-emelkedés, a növekvő üzemanyag- és élelmiszerárak mellett további, havi félmillió forintot költ bérkompenzációra Kun Ferenc győri szállodatulajdonos. A vállalkozó azt mondja, ha csökkenti dolgozói munkaidejét, vagy elbocsátja őket, a megszokott színvonalat sem tudja tartani, és a forgalma is csökkenhet.

- Olyan mértékű költségek jelentek meg a vendéglátóipari cégek büdzséjében, amelyeknek a kitermelése már nagyon nagy terheket okozott mindenki számára, és ezeket tetézi még az ilyen szabályozók változásából eredő teher. Biztosan tudom mondani, és állítani: minden méretű, nagyságrendű vendéglátóhelynek komoly problémát okoznak ezeknek a kifizetései és teljesítései - mondta Kun Ferenc.

A vállalkozó pályázik a kiegészítő bérkompenzációra, és szerinte ezt fogja tenni a legtöbb vendéglátóipari cég is. A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint az idei bérkompenzáció mankót ad a munkáltatóknak, de aki nem tudja a folytatást megalapozni, jövőre újra bajba kerülhet. Sragner László a 21 milliárd forintos támogatásra nagy szükség van.

- Én valószínűnek tartom azt is egyébként, hogy ez a pénz nem is lesz elég. Nekem az az érzésem, hogy a vállalkozások döntő többsége élni fog ezzel a lehetőséggel. Tudjuk, hogy egy évre szól ez a kompenzáció, amit az állam biztosít. Egy év alatt kell a vállalkozásoknak felkészülni arra, hogy elbírják ezeket a kiadásokat - tette hozzá Sragner László.

A bérkompenzációnak három része van. Egyrészt a kormány az alacsony keresetűek számára a közszférában teljes körű bérkompenzációt ad az adóváltozások miatt. Ez 64 milliárdos összeget jelent. A másik támogatási forma a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető, az 5 % remélt és elvárt béremelés feletti részt tudják a munkaadók érvényesíteni a munkavállalóik számára. Ez 93 milliárd forintot jelent ebben az évben. Ezeket a forrásokat egészíti ki 178 milliárdra az alacsony keresetű munkavállalók számára nyitott 21 milliárdos keret.

- A 21 milliárdos alapot azon munkaadók pályázhatják meg, akik nem tudják ezt a remélt, elvárt 5 %-os béremelést a munkavállalóiknak megadni. Azért nem tudják, mert ők a piacon nehezen boldogulnak, vagy ez az év nehezebb gazdasági év a számukra. A kormány nekik is segíteni akar, és az 5 %-os béremelésből a nagyobbik részt, tehát több m ind felét, 3 %-ot egy nagyon egyszerű pályázati úton lehet benyújtani - tudtuk meg Kara Ákos győri országgyűlési képviselőtől, a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnökétől.

Az új támogatásra a kihirdetés után a munkaügyi központokon keresztül kell pályázni, s akár több mint 400 ezer munkavállaló számára is segítséget tud jelenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.