Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 11. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Súlyos következményekkel számolhat, ha nem alszik eleget

Súlyos következményekkel számolhat, ha nem alszik eleget

Szív- és érrendszeri elváltozások, szívbetegség, elhízás és majdani agykárosodás – ezek az életminőséget jelentősen rontó vagy akár halálhoz is vezető betegségek mind lehetnek az álmatlanság egyenes következményei.

Ha időben orvoshoz fordulunk, nemcsak a jó közérzetünket szerezhetjük vissza, de ezeket a súlyos szövődményeket is megelőzhetjük.

Kanadai kutatók nemrég közzétett vizsgálatukban arra jutottak, hogy a kóros álmatlanságban szenvedő embereknek magasabb az éjszakai vérnyomása, ami hosszú távon szív- és érrendszeri kockázattal járhat, és károsítja a szívet. Egy francia tanulmány szerzői pedig azt valószínűsítik, hogy az alváshiány lehet a járványos méreteket öltő elhízás egyik háttéroka.


A washingtoni egyetem munkatársai állatkísérletes vizsgálataik során azt találták, hogy a krónikus alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét-ritmus olyan változásokhoz vezet az egér agyában, mint amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában is megfigyelhetőek.


Az álmatlanságnak nemcsak a szövődményei lehetnek ilyen ijesztőek, de gyakran már magát az alvászavart is valamilyen meglévő, hasonlóan súlyos testi és/vagy lelki betegség okozza. Egy háziorvosi vizsgálat fényt deríthet erre, illetve további szakorvosi kivizsgálásra is elküldheti Önt a háziorvosa. A pontos ok kiderítése azért fontos, hogy kezelőorvosa a nyugodt éjszakai pihenést az Ön esetében leginkább elősegítő gyógymódot alkalmazhassa. Sajnos, a betegek nagy száma miatt a szakvizsgálatok gyakran elhúzódhatnak.


A kezelés azonban már ezek lezárultáig is megkezdődhet, hiszen hazánkban is rendelkezésre állnak a legmodernebb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák, és háziorvosa fel is írhatja Önnek a szükséges készítményt. A szakvizsgálatok alapján javasolt oki terápia ezt egészítheti ki.

Ezek együttes eredményeként, továbbá a kezelőorvos(ok)tól kapott életmódbeli tanácsok betartásával lehet alvása ismét olyan pihentető, mint korábban volt, és előzhető meg egyben, hogy az alvászavar szövődményeként további betegségek alakuljanak ki.

www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -