Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 07. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Súlyosították a hajléktalanokat halálra verő tatabányai fiú büntetését

Súlyosították a hajléktalanokat halálra verő tatabányai fiú büntetését

Súlyosította a hajléktalanokat halálra verő fiú büntetését a Győri Ítélőtábla, amely szerint a fiú által elkövetett mindkét bűncselekmény \"példátlanul brutális\" volt

- tájékoztatta a táblabíróság szóvivője szerdán az MTI-t. Ferenczy Tamás közleménye szerint a fiatalkorú vádlott 2017. április 29-én délután vonattal utazott Tatabányára. A vasútállomás mellett lévő szórakozóhely parkolójában találkozott három barátjával, néhány órát együtt töltöttek, vörösboros kólát ittak. A vádlott elkísérte barátait, majd ő is hazaindult. Egy buszmegállóban észrevette azt a hajléktalant, akivel húsvétkor egy alkalmi munkával kapcsolatban konfliktusba keveredett. A fiú ököllel, nagy erővel ütni kezdte a fejét, majd a földre került férfit tovább ütötte, perceken keresztül rugdosta a fején, a nyakán, a mellkasán, a hasán, és a nyaki, hasi részen meg is taposta.

A férfi a helyszínen meghalt.

A fiú elvette a táskáját és a mobiltelefonját, majd magára hagyta áldozatát. Ezután egy presszó kerthelyiségében lévő padon felkeltett egy másik hajléktalant, közölte vele, hogy magánterületen tartózkodik, menjen el. Dulakodni kezdtek, és amikor a hajléktalan már a földön feküdt, a fiú akkor is ököllel ütötte a fején, a testén, majd testszerte, nagy erővel megrugdosta. Ez a hajléktalan férfi is a helyszínen meghalt.

A fiú ezután hazament, evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint kétrendbeli kifosztás bűntette miatt 13 és fél év fiatalkorúak börtönére ítélte. Az ügyész a vádlott terhére súlyosítás, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, a vádlott enyhítés, a védője és eseti gyámja elsődlegesen hatályon kívül helyezés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla szerdán a vádlott szabadságvesztését 15 évre súlyosította.

Megállapították, hogy a vádlott által elkövetett többszörösen minősülő élet elleni bűntett kiemelkedő tárgyi súlyú, mindkét cselekmény "példátlanul brutális" volt. A vádlott a cselekmények elkövetése után "mérhetetlen közönyt tanúsított áldozataival szemben". Mindezek nyomán úgy értékeltek a vádlott személye olyan nagyfokú veszélyt jelent a társadalomra, ami a legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.