Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Április 23. 18:03, szombat | Belföld
Forrás: mti

Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek

Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek

Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon.

Az eFöld Portált a nagyközönség egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ (egykori Ügyfélkapu) azonosítást követően használhatja. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (például erdők vagy szántók mérete és a növényborítottság mértéke), ha azok kiterjedése legalább tízszer tíz méter, ennél kisebb objektumok nem látszódnak a képeken - közölte Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) pénteken az MTI-vel.

A fejlesztés publikus felülete a https://fir.gov.hu/-n érhető el.

Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel-műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága.

A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok feladatainak ellátását éppúgy, mint az egyetemeken és a kutatóintézetekben a hosszú vagy éppen rövidtávú tendenciák vizsgálatát.

A közlemény szerint a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása elnevezésű projekt a KIFÜ vezette konzorcium közel ötéves munkájának eredménye. A projekt az Európai Unió által biztosított 7,35 milliárd forintból valósult meg.

A FIR projekt eredményei közé tartozik még számos hatósági folyamat támogatása, valamint három közigazgatási eljárás elektronizálása is.

Címkék: műhold, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal