Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Május 18. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Szabályokat vezetnek be az elektromos rollerek használatára Németországban

Szabályokat vezetnek be az elektromos rollerek használatára Németországban

Elfogadta pénteken a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) az elektromos meghajtású rollerek használatának szabályairól szóló kormányrendeletet.

Így várhatóan nyártól legálisan lehet használni ezeket a járműveket Németországban.

A Bundesrat több módosítással fogadta el a rendeletet, a legfontosabb az, hogy a kormány eredeti elképzelésével szemben nem lehet majd a járdákon közlekedni elektromos motorral működő rollerrel.

A másik fő módosítás szerint a lassabb, legfeljebb óránkénti 12 kilométeres sebességre képes elektromos rollereket is csak 14 éves kortól lehet használni, szemben a kormány által javasolt 12 éves korhatárral.

A Bundesrat döntése szerint a kormány által részletesen kidolgozandó szabályok alapelve az lesz, hogy a lassabb, és a gyorsabb, legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollerekkel is csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet közlekedni. Bukósisak viselése nem kötelező. Külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos meghajtású rollerekre.

A szövetségi kormány az elektromobilitás elterjedését igyekszik ösztönözni a nagyvárosok útjain egyre gyakrabban látható elektromos rollerek használatának szabályozásával.

Az új típusú járművek a közösségi közlekedéssel együtt "újabb igazi alternatívát kínálnak az autó helyett", ideálisak az úgynevezett utolsó mérföld - a városi közlekedési utak utolsó szakasza, például a busz-, metró- vagy villamosmegálló és az otthon vagy a munkahely közötti távolság - megtételére - emelte ki Andreas Scheuer közlekedési miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.