Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Április 02. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Szabó Imre 600 kg balatoni halat osztott szét rászorulók közt

Szabó Imre 600 kg balatoni halat osztott szét rászorulók közt

Szabó Imre 600 kg balatoni halat osztott szét nehéz sorsú rászorulók közt csütörtök délelőtt a Magyar Vöröskereszt nyolcadik kerületi főzőkonyhája előtt. Az adomány annak a 25 tonna, közel 10 millió forint értékű Balatonból kifog

„Ilyenkor ünnepek előtt fontos, hogy aki teheti, segítsen a rászorulókon. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot egy karitatív akcióval tudtunk összekapcsolni." - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor 600 kg feldolgozott, fagyasztott balatoni halat osztott szét rászorulók közt csütörtök délelőtt a Magyar Vöröskereszt nyolcadik kerületi főzőkonyhája előtt.

A környezetvédelmi minisztérium 2009 decemberétől 2010 márciusáig közel 13 tonna halat juttatott el országszerte szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékkal élőkkel, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. Idén januárban 900 kg busát kaptak Nyírkáta nehéz sorsú, munkanélküliséggel küzdő lakosai, miután kiderült: az önkormányzat a rászorulóknak szeptember óta nem, vagy csak részben fizette ki a segélyt. A 25 tonna halból mintegy 100 ezer adag étel készülhet.

 

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton komoly természeti értékeket képvisel. A tóra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél, ezért a balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) célzott, szelektív módszerekkel történő „lehalászása" a természetes állomány védelme érdekében fontos természetvédelmi feladat.

Tavaly október óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője. A nonprofit cég feladata a Balaton élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. A zöldtárca és a nemzeti park elkötelezett abban, hogy tovább javítsa a Balaton ökológiai állapotát, jobb horgászati lehetőségeket kínáljon az oda látogatóknak, és felszámolja az illegális halászatot.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Sajtóiroda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.