Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Július 23. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Szahara a nagyvárosban

Szahara a nagyvárosban

Számolunk. Csak még ezt a napot kell kibírnunk. Szobában tartani a kisgyereket, bevásárolni a dédinek, elfelejteni a szaftos, paprikás ételeket. Helyette limonádé van meg sós víz, s aki megteheti, annak kímélő életmód. A legtöbben viszo

Kevéssé ismert, hogy az extrém hőség tízszer jobban megviseli a szervezetünket, mint például a szennyezett levegő vagy más kellemetlen környezeti hatások - figyelmeztet Páldy Anna orvos, az Országos Közegészségügyi Intézet igazgatója.
- A mögöttünk hagyott évtizedben forróbbak lettek a nyaraink, s ez immár nem tekinthető átmeneti állapotnak. Azzal is számolnunk kell, hogy ez az időszak ugyancsak kitolódik. Magyarországon például 2008-ban már májusban beköszöntött a meleg, és voltaképp szeptember közepéig tartott. A globális klímaváltozással összefüggő, hosszú távra szóló vizsgálatok 2100-ra prognosztizálták azokat a természeti jelenségeket, amelyek a felmelegedéssel függenek össze, de most úgy néz ki, hogy mindez nem a távolibb jövő története lesz, hanem sokkal gyorsabban jön el. A középtávú előrejelzésekben 2020 és 2050 között a nyári időszak felét az úgynevezett hőségnapok teszik majd ki. Erre az állapotra pedig inkább illik a szubmediterrán klíma meghatározás, mint amit mi mérsékelt égövi nyárnak tartunk.


- Igen ám, de a mediterrán térségekben más az emberek életmódja. A hőség elleni védekezés évezredek óta tudatos, az épített környezettől kezdve a ruházkodásig, az étkezésig. Mi hogyan tudjuk mindezt „behozni"?
- A felismerés már megvan, az alkalmazkodásunk - legalábbis a felvilágosítás terén - megkezdődött. Már 2000-ben foglalkoztunk a klímaváltozás egészségkárosító hatásainak felmérésével. A kutatások ekkor kimutatták, hogy 1992 és 2003 között tizenegy hőséghullám érkezett hozzánk, s e behatással Budapesten hétszáz ember halálát lehetett összefüggésbe hozni. A lakosság felkészítése és a védekezés miatt is fontos lépésnek tekinthető, hogy több nagyvárossal együtt 2004-ben Budapest is bekapcsolódott az időjárásnak az egészségünkre veszélyes hatásait előre jelző európai nagyvárosok sorába. Ez többek között azt jelenti, időben tudjuk a lakosságot tájékoztatni, hogy a kritikus napokra ki-ki lehetőségeihez képest fel tudjon készülni - írja pénteki számában a Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő