Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. December 04. 14:52, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szakmafilmek és tematikus vállalkozói napok segítik a győri pályakezdőket

Szakmafilmek és tematikus vállalkozói napok segítik a győri pályakezdőket

A héten átadták Győrben az ország egyik első pályaválasztási központját. Az új szakképzési tanácsadó célja, hogy eligazodást nyújtson a fiatalok számára a szakmaválasztásban, és elősegítse a minőségi szakemberképzést. Az új

"20 gép áll rendelkezésre, hogy bemutassuk, hogy a pályaválasztási filmjeinket, hogy a teszteket kitölthessék a számítógépeken a gyerekek" - mutatta be a minden igényt kielégítő, modern technológiával felszerelt számítógépes szaktantermek Baráth Lászlóné projektmenedzser, a

Térségi Integrált Szakképző Központ vezetője: "Tervezünk olyat, hogy tematikus hetek, amikor egy-egy szakmacsoportot mutatunk be olyan előadókkal, akik maguk is művelik az adott szakmát, eljönnek azok a vállalkozók és vállalatok, akik a szakmát végzik."

A városban található 20 szakképző iskola eddig is próbálta információval ellátni a pályakezdőket, de a jövőben ez a munka összehangoltabban történhet.

Rákóczi Tibor igazgató, Lukács Sándor Szakképző Iskola, Győr: "Nyitott kapuk például, vagy járjuk az általános iskolákat, a szülői értekezleteket, de úgy gondolom, hogy itt szervezett formában jelenik meg majd a pályaválasztó diáksereg, és első kézből kapnak hasznos információkat."

A szakemberek szerint nemcsak a gyerekeket, de a szüleiket is fontos tájékoztatni arról, miért fontos a jó szakmaválasztás.

Papp András vezető, Oktatási Iroda, Győr: "Olyan információkat kapnak a szülők a rendszerünkön keresztül az itt dolgozó szakemberek, gyermekpszichológusok, és orvosok segítségével, amelyek hitelesen eligazítják abban, hogy körülbelül mi az a kör, amiről a gyermekével beszélgethet."

A megyei kamara szerint a pályaorientáció ma már gazdasági kérdés is, amely során a fiatalokat úgy kell irányítani, amely számukra munkahelyet, biztos megélhetést jelent.

Lakatos István alelnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: "Az az ösztöndíjprogram, ami elindult a városban, az egy országosan egyedülálló kezdeményezés, ez már eddig is segített irányt venni, ami nehéz mondjuk, hogy a fémipari szakmákban azért még hiány van, illetve ez a hiány még fokozódik."

A 225 millió forintból megvalósult központ feladatának tekinti azt is, hogy a hiányszakmák feltöltése mellett előkészítse a térségben több ezer új munkahelyet teremtő, jövőbeni autóipari fejlesztések foglalkoztatási hátterét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.