Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Július 01. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Szakmai tiltakozás a légi parádé ellen

Szakmai tiltakozás a légi parádé ellen

A biztonsági és a műemlékvédelmi megfontolások mellett a baleseti kockázatok miatt is megkérdőjeleződik a Red Bull légi parádé augusztus 20-i megrendezése a tavalyi helyszínen. A Red Bull légi verseny ellen a környezetvédők is tiltakozn


Sem biztonságpolitikai szempontból, sem pedig a világörökség részeként a városra háruló kötelezettség miatt nem alkalmas a Red Bull légi parádé augusztus 20-i megrendezése abban a formában és helyen, ahogy az többek között tavaly is lezajlott. A biztonsági kockázatok elsősorban abból származnak, hogy az ünnepen túl sok ember viszonylag kis területen gyűlik össze, így egy esetleges baleset alkalmával a veszély sokkal nagyobb lehet. Elsősorban az időjárási tényező jelenthet kockázatot a légi versenynél - fogalmazott a lapnak Bánó Imre repülőmérnök. Példaként hozta, hogy egy nagyobb erősségű nyugati irányú szél könnyen turbulenciát okozhat a Várhegy mögött. A szakember szerint a Duna feletti átrepüléskor a motor meghibásodása is kockázatot jelent, mivel az alacsony repülés mindig veszélyes. Kérdéses, van-e olyan minőségbiztosítási szabályzat, amely megtiltaná, hogy üzleti érdekből ne lehessen megrendezni a légi parádét, amennyiben ezt az időjárás nem teszi lehetővé - hangsúlyozta a szakember.

A fenti megfontolásokon túl a Duna-part mint az UNESCO (az ENSZ kulturális szervezete) által a világörökség részének nyilvánított terület védelme is felmerül, mivel a légi parádét lebonyolító cég tavaly a szükséges engedélyek nélkül olyan helyekre is reklámot helyezett el, ahová egyébként az UNESCO és a magyar állam közötti szerződés nem adhat felhatalmazást - olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.